Wykonanie



Na targu pojawiła się już
świeży szpinak, dodałam go więc do
sałaty w
winegrecie. Kupiłam tez białą
rzodkiew i zwykłą
rzodkiewkę, wylądowały więc też w
sałatce. Do towarzystwa dodałam im zielony
ogórek i marynowane
pieczarki, własnej roboty, które zostały mi jeszcze od Wielkanocy. Zrobiłam je w zalewie takiej, jak do
korniszonów, pomijając
koper i
czosnek. Dla uatrakcyjnienia sałatki, posypałam ją
ziarnami słonecznika.Dodaję ją do akcji
Pieczarkowy tydzień
SAŁATKA Z
PIECZARKAMI I PODWÓJNĄ
RZODKIEWKĄkilka liści
sałaty lodowejgarść liści
szpinaku1/2 białej rzodkwikilka
rzodkiewekkawałek zielonego
ogórkakilka łyżek
pieczarek konserwowychpół
cebuliłyżka pestek
słonecznikasól ziołowa,
pieprz świeżo zmielony,
tymianekłyżka zalewy od konserwowych
pieczarek, 3 łyżki
oliwyLiście
sałaty i
szpinaku porwałam na kawałki, dodałam pokrojone
rzodkiewki,
ogórek i
cebulę, posoliłam
solą ziołową i odstawiłam na 10 minut.
Potem dodałam
pieczarki, z zalewy i
oliwy oraz
tymianku i świeżo zmielonego
pieprzu zrobiłam
sos winegret. Wymieszałam go z
sałatką, posypałam po wierzchu
ziarnami słonecznika.
Sałatka była bardzo smaczna, warzywka przyjemnie chrupały,
przyprawy dodały aromatu. Następne sympatyczne wiosenne danie, do powtórzenia.Smacznego !