Wykonanie

W zasadzie to prawie codziennie jest u mnie w domu surówka jako dodatek do obiadu. Ostatnio miałam kilka zapytań o takie propozycje właśnie surówek do obiadu a na moim blogu jest ich bardzo mało. A robię je naprawdę często bo bardzo je lubimy, nawet do pracy takie surówki zabieram. Tak więc będą się pojawiać surówki także. W końcu to porcja witamin i pyszny dodatek do dania obiadowego. Zdjęcia były robione już dawno, można zauważyć jeszcze leżący śnieg.Zapraszam :-)Składniki:- połowa
sałaty lodowej- dwie
marchewki- kawałek
ogórka zielonego- garść
kiełków rzodkiewki- garść
słonecznika- garść
szczypiorku- łyżka
wody- łyżka
oliwy-
sól,
pieprzWykonanie:
Sałatę szatkujemy - najlepiej zrobić to takim plastikowym nożem do
sałat, albo porwać na kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy starte na tarce na dużych oczkach
marchewki, obranego i pokrojonego
ogórka oraz
kiełki. Na suchej patelni prażymy
nasiona słonecznika i dodajemy do miski. Z
wody,
oliwy,
soli i
pieprzu robimy sos - wszystko mieszamy i polewamy
sałatkę, mieszamy. Na wierzchu posypujemy
szczypiorkiem.

