ßßß


Bardzo lubię ryby i staram się przyrządzać je na rozmaity sposób. To są filety z morszczuka przyrządzone na ceramicznej patelni, z dodatkiem jasnozielonej części pora i natki pietruszki. Wzbogaciłam je ziołami- przede wszystkim estragonem, który bardzo pasuje do ryb.ok 1/2 kg filetów z morszczukajasnozielona część dużego pora2-3 łyżki natki pietruszkiszklanka bulionu warzywnegopo łyżeczce estragonu, ziół prowansalskich i oregano ( można dodać swoje ulubione)pieprz ziołowysok z cytrynysól do smakuolej do smażeniaFilety z ryby kroimy na nieduże kawałki ( będzie wygodniej je przyrządzić), skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut. Potem posypujemy lekko solą i pieprzem ziołowym i smażymy na rozgrzanym oleju krótko z obu stron – najlepiej na patelni ceramicznej lub w rondlu z grubym dnem. Osobno, na drugiej patelni podsmażamy pokrojonego na półplasterki pora z dodatkiem pieprzu ziołowego, tak, by się zeszklił. dodajemy go do ryby, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 7 minut., uważając, żeby ryby się nie porozpadały. Dodajemy natkę pietruszki i zioła, dusimy minutę i zostawiamy ok. 5 min wyłączone pod przykryciem, żeby potrawa przeszła smakami.Taka ryba dobrze smakuje z polentą, ryżem, ziemniakami albo białym pieczywem. Jest lekka, zdrowa i aromatyczna – polecam przyszłym mamom i nie tylko.Smacznego !