Wykonanie

Tematem dzisiejszego wpisu będzie przepyszna, soczysta surówka idealna do obiadu na co dzień i od święta, a także do zjedzenia poza domem :)Może również zagościć na wigilijnym
stole obok pieczonych ryb, klusek ze smakowitym
grzybowym sosem i innych potraw. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, więc można ją zrobić nawet na przysłowiową "ostatnią chwilę".Składniki:1/4 dużej główki
białej kapusty (wybaczcie, nie zważyłam)ok. 20 cm
pora (bez grubych zielonych liści)troszkę
majonezu (jeśli dbacie o linię, to warto dodać gęsty
jogurt naturalny i niewielką ilość
majonezu dla smaku)trochę
soku z cytrynysuszona
natka pietruszkipieprzsólMożna także dodać
szczypiorek,
koperek. Proporcje praktycznie "na oko" ;)Przygotowanie:Warzywa umyć, jeśli zajdzie potrzeba - usunąć brzydkie fragmenty liści.
Kapustę poszatkować na tarce o drobnych oczkach w malakserze (lub zetrzeć ręcznie).
Pora drobno posiekać (zawsze można wrzucić go do malaksera;)).Dodać
majonez, skropić
sokiem z cytryny oraz przyprawić do smaku.

Smacznego!