Wykonanie



Bardzo lubię
ryby i staram się przyrządzać je na rozmaity sposób. To są filety z
morszczuka przyrządzone na ceramicznej patelni, z dodatkiem jasnozielonej części
pora i
natki pietruszki. Wzbogaciłam je
ziołami- przede wszystkim
estragonem, który bardzo pasuje do ryb.ok 1/2 kg filetów z
morszczukajasnozielona część dużego
pora2-3 łyżki
natki pietruszkiszklanka
bulionu warzywnegopo łyżeczce
estragonu,
ziół prowansalskich i
oregano ( można dodać swoje ulubione)
pieprz ziołowysok z cytrynysól do smaku
olej do smażenia
Filety z ryby kroimy na nieduże kawałki ( będzie wygodniej je przyrządzić), skrapiamy
sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut.
Potem posypujemy lekko
solą i
pieprzem ziołowym i smażymy na rozgrzanym
oleju krótko z obu stron – najlepiej na patelni ceramicznej lub w rondlu z grubym dnem. Osobno, na drugiej patelni podsmażamy pokrojonego na półplasterki
pora z dodatkiem
pieprzu ziołowego, tak, by się zeszklił. dodajemy go do
ryby, podlewamy
bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 7 minut., uważając, żeby
ryby się nie porozpadały. Dodajemy
natkę pietruszki i
zioła, dusimy minutę i zostawiamy ok. 5 min wyłączone pod przykryciem, żeby potrawa przeszła
smakami.Taka
ryba dobrze smakuje z polentą,
ryżem,
ziemniakami albo
białym pieczywem. Jest lekka, zdrowa i aromatyczna – polecam przyszłym mamom i nie tylko.Smacznego !