Wykonanie

Myślałam, że w październiku wyczerpałam wszystkie
dyniowe przepisy. Ale grupa Ezoterycznych spotkań przy piekarniku zmobilizowała mnie znowu. Oprócz dyni w daniu tym wylądował
por i
papryka. Dodałam do tego aromatyczny
rozmaryn , świeżo zmielony
pieprz oraz pasującą do dyni
gałkę muszkatołową. Podlewałam podczas gotowania
bulionem i
białym winem.1,5 szklanki
ryżu2 szklanki
bulionuszklanka
białego winasól,
pieprz czarny i biały świeżo mielonyszklanka puree z dyni2
czerwone paprykipor- biała i jasnozielona część
papryczka chilirozmaryn,
gałka muszkatołowaoliwa i trochę
masłaNa patelnię wlałam
oliwę, dodałam kilka wiórków
masła i najpierw na średnim ogniu podsmażyłam obrane i pokrojone
pory oraz
paprykę.
Potem wsypałam
ryż, dosoliłam , wymieszałam i podsmażyłam kilka minut . Następnie dodałam posiekaną
papryczkę chili,
dyniowe puree i podlałam szklanką
bulionu , dodałam
rozmaryn, zmniejszyłam ogień i przykryłam pokrywką.Zaglądałam do risotto co jakiś czas i w miarę wchłaniania
bulionu, dolewałam go na zmianę z
białym winem. Doprawiłam czarnym i
białym pieprzem i
gałką muszkatołową. Po około 25 minutach risotto było gotowe .Smakowało doskonale ,
dynia ,
por i
papryka skomponowały się z
ryżem i
przyprawami. Pyszne jesienne danie.Smacznego !