ßßß
Myślałam, że w październiku wyczerpałam wszystkie dyniowe przepisy. Ale grupa Ezoterycznych spotkań przy piekarniku zmobilizowała mnie znowu. Oprócz dyni w daniu tym wylądował por i papryka. Dodałam do tego aromatyczny rozmaryn , świeżo zmielony pieprz oraz pasującą do dyni gałkę muszkatołową. Podlewałam podczas gotowania bulionem i białym winem.1,5 szklanki ryżu2 szklanki bulionuszklanka białego winasól, pieprz czarny i biały świeżo mielonyszklanka puree z dyni2 czerwone paprykipor- biała i jasnozielona częśćpapryczka chilirozmaryn, gałka muszkatołowaoliwa i trochę masłaNa patelnię wlałam oliwę, dodałam kilka wiórków masła i najpierw na średnim ogniu podsmażyłam obrane i pokrojone pory oraz paprykę. Potem wsypałam ryż, dosoliłam , wymieszałam i podsmażyłam kilka minut . Następnie dodałam posiekaną papryczkę chili, dyniowe puree i podlałam szklanką bulionu , dodałam rozmaryn, zmniejszyłam ogień i przykryłam pokrywką.Zaglądałam do risotto co jakiś czas i w miarę wchłaniania bulionu, dolewałam go na zmianę z białym winem. Doprawiłam czarnym i białym pieprzem i gałką muszkatołową. Po około 25 minutach risotto było gotowe .Smakowało doskonale , dynia , por i papryka skomponowały się z ryżem i przyprawami. Pyszne jesienne danie.Smacznego !