Wykonanie
Bardzo proste risotto. Doskonała kolacja w sytuacji, gdy chcemy zaskoczyć gości na przyjęciu.Na temat mleczu
pisałam już tutaj . A na temat risotta jak się robi
pisłam w tym
poście .Zapraszam :-)
Składniki na 4 osoby:300 g
ryżu do risotto (arborio albo carnaroli albo vialone nano)100 gr liści mleczu1
szalotka1/2 l
bulionu domowego(jak nie macie to z kostki)20 gr
masła40 gr świeżego
parmezanu1 dl
wina białego wina1 łyżka
oliwysól do smakuPrzygotowanie:Robimy
wywar z
bulion, przez cały czas przygotowania risotta trzymamy
wywar na małym ogniu, żeby
mieć gorący na podorędziu. Oczyszczamy liście mleczu, myjemy kilka
razy w wodzie.
Szalotkę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy z oliwek. Wrzucamy
szalotkę smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, aż
szalotka będzie szklista.Wsypujemy
ryż i bardzo dokładnie mieszamy. Smażymy
ryż przez kilka chwil, aż zbieleje, ale nie zacznie się przypiekać,wlewamy
wino i smażymy przez około 1 - 2 minuty aż cały płyn wyparuje.
Dodajemy liście mleczu.
Teraz zaczynamy dolewać gorący
wywar z
bulionu, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż
wywar zostanie wchłonięty przez
ryż.I mieszamy, gotując na wolnym ogniu do momentu gdy
ryż wchłonie płyn, wtedy dolewamy kolejną porcję,
potem następną, wchoneło ? No to jeszcze jedną. W ten sposób rozklejamy
ryż. I tak do dopóki
ryż nie stanie się miękki gdy już jest miękki dodajemy ostania porcję i patrzymy czy ją wchłonie, nie powinien całej wchłonąć.Podczas dodawania płynów, powinniśmy cały czas mieszać i gotować
ryż na małym ogniu.Potrwa to od 25 nawet do 30 minut. W ten sposób mamy nasze lejące się, posklejane risotto.Doprawiamy do smaku
solą - mało, bo
parmezan też jest słony.Kiedy
ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać
wywar.Zdejmujemy risotto z ognia, dodajemy
masło i świeżo starty
parmezan. Mieszamy i podajemy natychmiast.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)