Wykonanie
Dzisiaj proponuję Wam kolejne risotto – risotto z
jabłkiem i salsiccią.Danie proste, sycące i przede wszystkim smaczne. Macie ochotę?
Składniki na 4 osoby:300 g
ryżu do risotto (arborio albo carnaroli albo vialone nano)2
jabłko4 salsiccie1/2
cebuli1/2 l
bulionu domowego(jak nie macie to z kostki)20 gr
masła40 gr świeżego
parmezanu1 dl
wina białego wina1 łyżka
oliwysól do smakuPrzygotowanie:Robimy
wywar z
bulion, przez cały czas przygotowania risotta trzymamy
wywar na małym ogniu, żeby
mieć gorący na podorędziu.
Jabłko świeże myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i obsmażamy parę minut w
maśle.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy z oliwek. Wrzucamy
kiełbasę, z której zdejmujemy wcześniej flak i rozdrabniamy ją w palcach. Obsmażamy kawałeczki
kiełbasy razem z
cebulą na średnim ogniu przez 3 minut, aż
cebula będzie szklista. Wsypujemy
ryż i bardzo dokładnie mieszamy. Smażymy
ryż przez kilka chwil, aż zbieleje, ale nie zacznie się przypiekać,wlewamy
wino i smażymy przez około 1 - 2 minuty aż cały płyn wyparuje. Teraz zaczynamy dolewać gorący
wywar z
bulionu, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż
wywar zostanie wchłonięty przez
ryż.I mieszamy, gotując na wolnym ogniu do momentu gdy
ryż wchłonie płyn, wtedy dolewamy kolejną porcję,
potem następną, wchoneło ? No to jeszcze jedną. W ten sposób rozklejamy
ryż. I tak do dopóki
ryż nie stanie się miękki gdy już jest miękki dodajemy ostania porcję i patrzymy czy ją wchłonie, nie powinien całej wchłonąć. Jak będzie brakowało mniej więcej 5 minut do końca dodajemy
jabłka.Podczas dodawania płynów, powinniśmy cały czas mieszać i gotować
ryż na małym ogniu.Potrwa to od 25 nawet do 30 minut. W ten sposób mamy nasze lejące się, posklejane risotto.Doprawiamy do smaku
solą - mało, bo
parmezan też jest słony.Kiedy
ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać
wywar.Zdejmujemy risotto z ognia, dodajemy
masło i świeżo starty
parmezan. Mieszamy i podajemy natychmiast.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)