ßßß
To ulubione danie mojej córki wegetarianki. Warzywa z dodatkiem ziemniaków podsmażone na oliwie, najlepiej na patelni ceramicznej, bo nie trzeba dużo tłuszczu. Przyprawione spora ilością curry w proszku i aromatycznym pieprzem. Staram się dodawać do ragout strączkowe, bo zawierają białko roślinne. Tym razem ro fasolka szparagowa i kukurydza z puszki.3 marchewki1/2 poraok. 15 dkg mrożonej fasolki szparagowej3 ziemniaki1/2 puszki kukurydzy2 łyżki oliwyłyżka curry w proszkupieprz ziołowy i młotkowany z kolendrąsól do smakuNa patelni ( użyłam ceramicznej z kominkiem) rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojone w półplasterki marchewki i pora, smażymy chwilę. Dodajemy rozmrożoną lekko fasolkę, posypujemy curry i pieprzem, smażymy. Podlewamy odrobiną wody, dusimy ze dwie minuty. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy lekko, dusimy ok. 10 minut pod przykryciem, uzupełniając wodę jeśli odparuje. Potem dodajemy kukurydzę i dusimy jeszcze chwilę bez pokrywki, żeby sos odparował- ma go być tylko troszeczkę. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić.Takie ragout można zjeść z chlebem, ale dodatek ziemniaków sprawia, że można się obejść bez niego . Pyszne, rozgrzewające danie, odpowiednie na aktualną , bynajmniej nie wiosenną pogodę.Smacznego !