Wykonanie

To ulubione danie mojej córki wegetarianki. Warzywa z dodatkiem
ziemniaków podsmażone na
oliwie, najlepiej na patelni ceramicznej, bo nie trzeba dużo tłuszczu. Przyprawione spora ilością
curry w proszku i aromatycznym
pieprzem. Staram się dodawać do ragout strączkowe, bo zawierają
białko roślinne. Tym razem ro
fasolka szparagowa i
kukurydza z puszki.3
marchewki1/2
poraok. 15 dkg
mrożonej fasolki szparagowej3
ziemniaki1/2 puszki
kukurydzy2 łyżki
oliwyłyżka
curry w proszku
pieprz ziołowy i młotkowany z
kolendrąsól do smakuNa patelni ( użyłam ceramicznej z kominkiem) rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy pokrojone w półplasterki
marchewki i
pora, smażymy chwilę. Dodajemy rozmrożoną lekko
fasolkę, posypujemy
curry i
pieprzem, smażymy. Podlewamy odrobiną
wody, dusimy ze dwie minuty. Wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki, solimy lekko, dusimy ok. 10 minut pod przykryciem, uzupełniając
wodę jeśli odparuje.
Potem dodajemy
kukurydzę i dusimy jeszcze chwilę bez pokrywki, żeby sos odparował- ma go być tylko troszeczkę. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić.Takie ragout można zjeść z
chlebem, ale dodatek
ziemniaków sprawia, że można się obejść bez niego . Pyszne, rozgrzewające danie, odpowiednie na aktualną , bynajmniej nie wiosenną pogodę.Smacznego !