ßßß
Składniki (na 4 porcje)3 puszki kukurydzy lub 1 duża (moja miała 850 ml)1 duży por100 g sera pleśniowego (użyłam złotego „Lazura”)1 łyżka oliwy z oliwek3 - 4 ząbki czosnku2 łyżki suszonego szczypiorku1 łyżeczka curry1 łyżka mielonego czosnku (niekoniecznie)1 łyżeczka mielonej kolendrysól, odrobina chili mielonego i pieprzu

PrzygotowaniePora umyć i pokroić w plasterki. Włożyć do garnka i podlewając wodą, dusić aż zmięknie. Dodać kukurydzę wraz z zalewą i gotować około pół godziny. Przestudzić i zmiksować. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić na nią obrany i drobno posiekany czosnek. Podsmażać chwilkę mieszając i wsypać kolendrę oraz curry. Gdy czosnek minimalnie się zrumieni, zdjąć z ognia i dodać do zupy. Włożyć pokruszony ser do rondelka i podlewając kilkoma łyżkami wody, rozpuścić ser, mieszając łyżką lub trzepaczką. Wlać do zupy. Dodać sól i resztę przypraw. Można podawać z listkami rukoli.