Wykonanie
Długo się zastanawiałam, co zrobić z puszką
kukurydzy zakupioną w nadmiarze podczas szaleństwa zakupów. Zawsze chciałam zrobić zupę kukurydzianą, ale bardziej sezonową, ze świeżej
kukurydzy. Jednak mając do dyspozycji tylko puszkę, także można coś smacznego wyczarować i przy okazji oczyścić spiżarnię.
Ser stanowi dodatek wzmacniający smak, lekko zaostrza
słodycz kukurydzy i zapewnia zimową sytość bez zjadania dużej ilości. Możemy się poczuć przyjemnie nasyceni i szczęśliwi…

Składniki (na 4 porcje)3 puszki
kukurydzy lub 1 duża (moja miała 850 ml)1 duży
por100 g
sera pleśniowego (użyłam złotego „Lazura”)1 łyżka
oliwy z oliwek3 - 4 ząbki
czosnku2 łyżki suszonego
szczypiorku1 łyżeczka
curry1 łyżka mielonego
czosnku (niekoniecznie)1 łyżeczka mielonej
kolendrysól, odrobina
chili mielonego i
pieprzu


Przygotowanie
Pora umyć i pokroić w plasterki. Włożyć do garnka i podlewając
wodą, dusić aż zmięknie. Dodać
kukurydzę wraz z zalewą i gotować około pół godziny. Przestudzić i zmiksować. Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy z oliwek i wrzucić na nią obrany i drobno posiekany
czosnek. Podsmażać chwilkę mieszając i wsypać
kolendrę oraz
curry. Gdy
czosnek minimalnie się zrumieni, zdjąć z ognia i dodać do zupy. Włożyć pokruszony
ser do rondelka i podlewając kilkoma łyżkami
wody, rozpuścić
ser, mieszając łyżką lub trzepaczką. Wlać do zupy. Dodać
sól i resztę przypraw. Można podawać z listkami
rukoli.