Wykonanie

Podczas poprzedniego weekendu nie miałam czasu na żaden wymyślny placek, postanowiłam, że zrobię zdrowszą wersję mojego prostego ciasta, które zazwyczaj piekę z
jabłkami. Te sobie podarowałam, dodałam
suszone owoce i
rodzynki ,
olej ograniczyłam do minimum a
mleko zastąpiłam
naturalnym jogurtem.
Cukier też dodałam brązowy, żeby było zdrowiej .Nawet
polewa czekoladowa jest zrobiona z
gorzkiej czekolady. Zmiany nie wpłynęły na smak ciasta, było równie atrakcyjne, jak oryginalne.2, 5 szklanki
mąki pełnoziarnistej3
jajka3 łyżki
olejumały
jogurt naturalny1/2 szklanki
wywaru z
rodzynek2-3 łyżki
cukru brązowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniasuszone śliwki,
morele,
żurawina i
rodzynki – po pokrojeniu ok. pół szklanki150 g
gorzkiej czekoladySuszone śliwki i
morele kroimy na kawałki.
Rodzynki i ewentualnie
żurawinę parzymy-
wywar wykorzystujemy po ostudzeniu, nada ciastu dodatkowy smaczek.
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem razem z
cukrem . Dodajemy
olej,
jogurt, mieszamy . Dodajemy stopniowo
mąkę,
proszek do pieczenia i
wywar z
rodzynek , mieszamy ponownie.Na końcu dodajemy do ciasta
bakalie . Wkładamy wszystko do natłuszczonej formy ( ja 26 na 30 cm)i pieczemy w 180 C około 45 minut, do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce, rozprowadzamy po wierzchu przestudzonego ciasta.Bardzo mi ta zdrowsza wersja placka smakowała, Rodzinka też nie narzekała , chyba
będę robić częściej .Smacznego !