Wykonanie
Wracam do tematu
cukinii, która mi teraz rośnie jak szalona. Jednym ze sposobów jej wykorzystania są te właśnie placuszki. Początkowo planowałam keftedes, ale przypomniały mi się moje orzeźwiające placuszki z
serem i
miętą. Stwierdziłam, że na upały zrobię podobne w lżejszej wersji, z
cukinią. Okazało się, że to był dobry pomysł – smakowały lekko i orzeźwiająco .Pół sporej
cukinii startej na tarce o grubych oczkachniepełna szklanka
mąki15 dkg
białego sera ( u mnie
twaróg półtłusty)2
jajka1/3 szklanki
mleka2 gałązki świeżej
miętysól,
pieprz ziołowypłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaolej do smażeniaStartą
cukinię przesypałam lekko
solą i po 15 minutach dokładnie odcisnęłam z
wody.
Ser roztarłam z
jajkami . Dodałam mieszając
cukinię ,
mleko i
mąkę z proszkiem oraz posiekaną
miętę. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstego naleśnikowego i nabierać się dobrze łyżką.Na rozgrzanym
oleju smażyłam niewielkie owalne placuszki, najpierw pod przykryciem, gdy się ścięły na wierzchu, odwracałam i dosmażałam bez przykrycia. Odsączałam na papierowych ręcznikach.Jak już wspomniałam, wyszły pyszne, delikatne a zarazem wyraziste w smaku dzięki
przyprawom i
mięcie.
Ser dobrze komponował się z
cukinią,
mięta i
pieprz ziołowy połączyły smaki w harmonijną całość.Zjedliśmy je z
jogurtem greckim albo z sosem ze świeżych
pomidorów. Polecam, bo w tym roku
cukinia nie tylko u mnie obrodziła.Smacznego !