Wykonanie


Na temat
Trzech Znaków Smaku
pisałam szerzej tutaj . Do mojego placka wykorzystałam dwa produkty z Chronionego Oznaczenia Geograficznego, czyli związane z regionem pochodzenia : suskę sechlońską i
miód drahimski.Pod tajemniczą nazwą suski sechlońskiej kryje się suszona i podwędzana w gorącym
dymie ( 45-60 C)
śliwka z okolic miejscowości Sechna w Małopolsce, słynącej z tradycji suszenia
śliwek w ten sposób. Ma charakterystyczny , lekko słodki smak i dymny aromat. Jako dodatek do
jabłkowego ciasta – doskonała !
Miód drahimski to
miód pszczeli nektarowy i może występować w postaci płynnej, kremowej lub skrystalizowanej, w pięciu rodzajach : gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy i wielokwiatowy. Są w nim pyłki z regionu ( znane mi z wakacji kilka lat temu okolice Drahimia na Pojezierzu Drawskim) i pachnie miejscem, z którego pochodzi.
Jabłka wykorzystane do placka ( również w formie musu i soku) to tradycyjne papierówki z mojego ogrodu.szklanka
płatków owsianychszklanka
mąki3 spore
jabłka3 łyżki
musu jabłkowego2 łyżki
miodu drahimskiego10 susek sechlońskich3 łyżki
brązowego cukruduże
jajko1/3 szklanki
oleju2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu i szczypta
imbiruGlazura : łyżka
miodu drahimskiego i łyżka
soku jabłkowegoMąkę,
płatki owsiane,
cukier ,
przyprawy i
proszek do pieczenia zmieszałam w misce. Dodałam mieszając
olej,
mus jabłkowy i starte na tarce o grubych oczkach
jabłka oraz płynny
miód. Wbiłam
jajko, wymieszałam dokładnie. Na koniec dorzuciłam pokrojone w kostkę
śliwki- suski sechlońskie.Włożyłam do wysmarowanej
masłem formy-serduszka i piekłam około 40 minut w 180 C, do „suchego patyczka”.Po wyjęciu z piekarnika, gorący, posmarowałam glazurą z łyżki
miodu drahimskiego rozcieńczonego łyżką
soku jabłkowego. Placek pięknie błyszczał od tego i zyskał dodatkowy smaczek.Smakował doskonale,
płatki owsiane dały mu ciekawą fakturę,
jabłka wilgotność i świeżość,
miód i
śliwki wspaniały aromat wzmocniony
imbirem i
cynamonem. Poezja smaku a dla mnie kolejny doskonały pomysł na wykorzystanie lawiny
jabłek sypiącej się z drzew.Smacznego !