ßßß Cookit - przepis na PLACEK OWSIANY Z JABŁKAMI, SUSKĄ SECHLOŃSKĄ I DRAHIMSKIM MIODEM

PLACEK OWSIANY Z JABŁKAMI, SUSKĄ SECHLOŃSKĄ I DRAHIMSKIM MIODEM

nazwa

Wykonanie

Na temat Trzech Znaków Smaku pisałam szerzej tutaj . Do mojego placka wykorzystałam dwa produkty z Chronionego Oznaczenia Geograficznego, czyli związane z regionem pochodzenia : suskę sechlońską i miód drahimski.
Pod tajemniczą nazwą suski sechlońskiej kryje się suszona i podwędzana w gorącym dymie ( 45-60 C) śliwka z okolic miejscowości Sechna w Małopolsce, słynącej z tradycji suszenia śliwek w ten sposób. Ma charakterystyczny , lekko słodki smak i dymny aromat. Jako dodatek do jabłkowego ciasta – doskonała !
Miód drahimski to miód pszczeli nektarowy i może występować w postaci płynnej, kremowej lub skrystalizowanej, w pięciu rodzajach : gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy i wielokwiatowy. Są w nim pyłki z regionu ( znane mi z wakacji kilka lat temu okolice Drahimia na Pojezierzu Drawskim) i pachnie miejscem, z którego pochodzi.
Jabłka wykorzystane do placka ( również w formie musu i soku) to tradycyjne papierówki z mojego ogrodu.
szklanka płatków owsianych
szklanka mąki
3 spore jabłka
3 łyżki musu jabłkowego
2 łyżki miodu drahimskiego
10 susek sechlońskich
3 łyżki brązowego cukru
duże jajko
1/3 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu i szczypta imbiru
Glazura : łyżka miodu drahimskiego i łyżka soku jabłkowego
Mąkę, płatki owsiane, cukier , przyprawy i proszek do pieczenia zmieszałam w misce. Dodałam mieszając olej, mus jabłkowy i starte na tarce o grubych oczkach jabłka oraz płynny miód. Wbiłam jajko, wymieszałam dokładnie. Na koniec dorzuciłam pokrojone w kostkę śliwki- suski sechlońskie.
Włożyłam do wysmarowanej masłem formy-serduszka i piekłam około 40 minut w 180 C, do „suchego patyczka”.
Po wyjęciu z piekarnika, gorący, posmarowałam glazurą z łyżki miodu drahimskiego rozcieńczonego łyżką soku jabłkowego. Placek pięknie błyszczał od tego i zyskał dodatkowy smaczek.
Smakował doskonale, płatki owsiane dały mu ciekawą fakturę, jabłka wilgotność i świeżość, miód i śliwki wspaniały aromat wzmocniony imbirem i cynamonem. Poezja smaku a dla mnie kolejny doskonały pomysł na wykorzystanie lawiny jabłek sypiącej się z drzew.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/placek-owsiano-jablkowy-z-suska-sechlonska-miodem-drahimskim