Wykonanie

Na spotkanie z okazji Food Day
Kasia z bloga W krainie smaku przyniosła ciasto owsiano-
jabłkowe . Bardzo mi zasmakowało i pomyślałam, ze
mogę zrobić na bazie tego przepisu wegański wypiek, modyfikując go nieco. Ponieważ jedynym niewegańskiem składnikiem było
jajko, pominęłam je a dla zachowania wilgotności ciasta dodałam dwie łyżki
musu jabłkowego.
Sodę , której w wypiekach nie lubię zastąpiłam
proszkiem do pieczenia w nieco większej ilości, by bezjajeczne ciasto dostatecznie wyrosło. Prócz tego nie miałam w domu
razowej mąki, dałam więc żytnią.Całość wyszła bardzo smaczna i podobna w smaku do oryginału .szklanka
płatków owsianychszklanka
mąki żytniejłyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki zwykłego
cukru1/4 szklanki
olejułyżka
oliwypo pół łyżeczki
cynamonu i
imbiru2 łyżki
musu jabłkowego2 małe
jabłkaMoje szklanki
maki i
płatków były z górką, bo robiłam to w większej formie- serduszku. Tak z sentymentu, bo to było pożegnalne ciasto na podróż dla mojej Weganki…Suche składniki zmieszałam w misce, dodałam mieszając
olej,
oliwę,
mus jabłkowy i pokrojone drobno
jabłka . Włożyłam to do natłuszczonej formy i piekłam w 180 C około pół godziny.Upieczone ciasto wystudziłam na mokrej ściereczce, żeby lepiej wyszło z formy. Lwią część dostała córka na
drogę, reszta podzieliła się pozostała część rodziny, dość szybko, na zasadzie- kto pierwszy, ten lepszy. Pyszne było i na pewno je powtórzę, może z innymi
przyprawami…Smacznego !