Wykonanie

Nie jestem dziś w najlepszej formie, dlatego na weekend postanowiłam zrobić ciasto nie w piekarniku a w kuchence. Zdecydowałam się na placek
marchewkowy , bo dodatnie temperatury za oknem sprzyjają zajadaniu czegoś lżejszego. Dodałam do niego
wiórki kokosowe a w lodówce znalazłam zapomnianą
gruszkę i też wyladowała w placku, bo pasowała mi
smakowo. Efekt wyszedł spodziewanie smakowity.2 średnie
marchewkigruszka, niezbyt miękka1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/3 szklanki
oleju1/3 szklanki
mleka1/3 szklanki
wody gazowanejok. szklanki
mąki2
jajka2 łyżki
cukrułyżka
cukru z
wanilią2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMarchewki i obraną
gruszkę starłam na drobnej tarce. Dodałam do tego mieszając widelcem
olej,
jajka,
cukier zwykły i
waniliowy ,
mleko, wiórki,
potem dodawałam
mąkę z proszkiem na zmianę z
wodą gazowaną.Włożyłam do natłuszczonego naczynia i wstawiłam do kuchenki najpierw na 4 min na 500 W,
potem na 12 minut na 600 W. Kto chce, może upiec w piekarniku na 180 C, około 40 minut.Po przestudzeniu możemy posypać
cukrem-pudrem.Placek wyszedł przyjemnie wilgotny a połączenie smaków
marchewki, wiórków i
gruszki dało pyszny efekt. Smacznego !