Wykonanie
Lubicie gofry ?Chrupiące, pachnące, jeszcze gorące posypane
cukrem pudrem lub ozdobione
bitą śmietaną.Do tego obowiązkowo
truskawki lub inne
owoce i uczta palce lizać gotowa.Takie gofry można zrobić w piekarnikuJadłyśmy - są doskonałe pod każdym względem :)Forma Silikonowe Gofry Tupperware ma także inne zalety - nie zajmuje zbyt dużo miejsca i można w niej upiec świetne
ciastka o kształcie gofrów, ale wg zupełnie innej receptury, której nie wykorzystacie używając elektrycznej gofrownicy.Składniki2 szklanki
mąki100 ml
wody100 ml
mleka100 ml
oleju1
jajko4 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 ml gorącej
wodySprzętforma Silikonowe Gofry TupperwaremikserPrzygotowanie
Mąkę,
wodę,
mleko,
olej,
jajko,
cukier i
proszek do pieczenia wsypujemy do miski i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając ubijania dolewamy gorącą
wodę. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy ciasto na kilka minut. Wylewamy do silikonowej formy na gofry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni.Pieczemy około 20 minut. Przy pieczeniu gofrów bardzo istotna jest temperatura pieczenia, nawet 20 stopni różnicy może spowodować ich niedopieczenie.Smacznego :)