Wykonanie
Piekąc ciasto na ten weekend miałam mało czasu i zamiast odpalać piekarnik, postanowiłam zrobić placek w kuchence mikrofalowej. Zauważyłam
waniliowy weekend na Durszlaku i zaczęłam się zastanawiać, który z moich bazowych przepisów do kuchenki przerobić na coś
waniliowego. Padło na placek
kokosowy, który robilam na bazie
jogurtu. Ten ostatni zastąpiłam
twarożkiem waniliowym, dodalam jeszcze
cukru z prawdziwą
wanilią i wyszedł placek tak smakowity, że na dzisiejszy podwieczorek zostały smętne resztki. Posypałam go moją ulubioną posypką z
cukru-pudru,
kakao i
cynamonu. Przejdźmy do przepisu :2
jajkatwarożek waniliowy 125 gniepełna szklanka
mąki½ szklanki
oleju½ szklanki
wody gazowanej3 łyżki
wiórków kokosowych2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią3 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaJajka rozbijamy widelcem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodajemy
olej, mieszając widelcem,
potem twarożek,
mąkę,
wodę gazowaną i
wiórki kokosowe oraz
proszek do pieczenia. Mieszamy to wszystko widelcem, lekko ubijając, nie miksujemy, żeby nie wtłoczyć za dużo powietrza.Wlewamy ciasto do natłuszczonej formy i albo pieczemy w 180 C ok. 45 min, albo wkladamy do kuchenki na 4 min na 400 W,
potem na 10 min na 600 W. Studzimy i posypujemy przesianymi przez sitko
cukrem-pudrem z
cynamonem i
kakao. Najlepszy jest letni, nie do końca wystudzony – u mnie w takiej postaci sporo go poszło. Smacznego !