Wykonanie

Składniki :4 szklanki
mąki6 jaj2 szklanki
cukru1 szklanka
wody1 szklanka
oleju np. rzepakowy3 łyżeczki
proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Jajka utrzeć z
cukremDodawać stopniowo
mąkę, ucieraćW trakcie dodawania
mąki wlewać po 1/4 szklanki
wody i ciągle ucierać ciastoDodawać stopniowo
olej i
proszek do pieczenia, nadal ucieraćUtartą masę przelać do wysmarowanej blaszki o wymiarach 35 x 25 cm, ja ciasto upiekłam z połowy składników w prodiżuNa wierzch ułożyć połówki
śliwek ( skórką do dołu ), piec w temp. 180-190 *C do zarumienieniaCzas pieczenia w prodiżu około 1 godz.

Pomysł na upieczenie tego ciasta podsunęła mi
Magda :)To ciasto można upiec jeszcze na 2 różne sposoby, jeśli do części dodamy
kakao do otrzymamy ciasto marmurkowe. Można ewentualnie do całości dodać
przyprawę do piernika i wtedy będzie ciasto korzenne.