Wykonanie
Jak już kiedyś
pisałam lepienie pierogów dla mojej dużej rodziny jest czynnoscią dość pracochłonną. Wprawdzie córki ochoczo mi w tym pomagają ale nie zawsze są w domu albo mają czas, Wtedy robię pieróg
drożdzowy w keksówce.Pracy mniej a efekt bardzo smaczny !1/2 kg
mąki pszennej30 g
drożdży w kostce2-3 łyżki
cukruspora szczypta
soli1
jajko1/3 szklanki
olejuszklanka
mlekapól szklanki
maślanki lub
kefirupół szklanki letniej
wodyowoce : kilka
jabłek,po pół szklanki
wiśni,
porzeczek i
malinDrożdże rozetrzeć w miseczce z łyżeczką
cukru i połową szklanki letniego
mleka. Posypać po wierzchu łyżką
mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 10 min).
Maślankę wyjąć z lodówki , żeby miała temperaturę pokojową. Wsypać do miski
mąkę , posolić, dodać wyrośnięte
drożdże i, mieszając drewnianą łyżką dodawać resztę letniego
mleka,
maślankę,
olej,
jajko roztrzepane z
cukrem, na koniec tyle letniej
wody, żeby ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Ubić ukośnymi ruchami łyżki, wystarczy ok 3 min. odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy ciasto podwoi objętość, włożyć 2/3 do nasmarowanej tłuszczem keksówki, na to wyłożyć
owoce, przykryć resztą ciasta ( ładnie się rozprowadza łyżką ,nie trzeba wałkować).Pieczemy około 40 minut w 200 C. Po wyjęciu z piekarnika nie kroimy od razu gorącego,czekamy 15-20 min, aż trochę ostygnie – łatwiej sie wtedy kroi i wychodzi z keksówki.Taki pieróg dobrze smakuje polany
jogurtem lub kwaśną
śmietaną,można tez posypać
cukrem z domieszką
waniliowego. Smacznego !