Wykonanie

Wprawdzie zbliża się Wielkanoc, ale pogoda za oknem przypomina inne święta… Znalazłam
przyprawę do piernika i nie zawahałam jej się użyć. Lubię smak
kawy w pierniku, więc dodałam ją w formie płynnej. Zwykle dodaję do piernika kwaśną
śmietanę, ale powstał spontanicznie i zastąpiłam ją tym, co miałam w lodówce-
jogurtem naturalnym. Do ciasta wkroiłam też
banana dla wzbogacenia smaku.2 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru2 łyżki płynnego
miodubananjajko1/2 szklanki
jogurtu1/2 szklanki rozpuszczonej i wystudzonej mocnej
kawy2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 kostki dobrej
margarynyłyżka
przyprawy do piernika
Margarynę topimy i studzimy. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mieszając drewnianą łyżką
kawę,
jogurt, stopioną
margarynę, na końcu
jajko. wrzucamy
banana pokrojonego w półplasterki, mieszamy.Pieczemy w 180 C ok. 45 minut.Piernik pasował smakiem i atmosferą do pogody do tego stopnia, że rozpaliliśmy w kominku ! Popijaliśmy go czarną
herbatą z
jabłkami i
cynamonem, o której innym razem .Smacznego !