ßßß
Pomidorowy sezon w pełni, bez panzanelli nie może się obejść. Ta sałatka ma różne formy, w zasadzie są w niej pomidory i grzanki, reszta dodatków bywa różna. Ja wrzuciłam do niej dobroci późnego lata – grillowaną cukinię, ogórki w winegrecie, żółtą fasolkę szparagową i trochę sałaty lodowej oraz naciową pietruszkę .Pomidory są moje własne wyhodowane- czerwone i żółte koktajlowe. Cukinia i ogórki podobnie. Zupełnie inne smaki niż kupowane !kilka pomidorów czerwonych i żółtychmiseczka grzanek czosnkowychkilka liści sałaty lodowej10 dkg fasolki szparagowejpół średniej cukiniiogórki z tej sałatki, nie pasteryzowanejlistki zielonej i fioletowej bazyliipietruszka naciowasól, pieprz czarny i ziołowy2 łyżki oliwy i łyżka octu jabłkowegoKromki czerstwego chleba natarłam rozkrojonym ząbkiem czosnku, skropiłam oliwą, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni. Fasolkę ugotowałam w osolonej wodzie. Plastry cukinii posoliłam, po 20 minutach osuszyłam i podsmażyłam na grillowej patelni, pokroiłam.Liście sałaty porwałam, ułożyłam na talerzu. Na to położyłam pokrojone pomidory, ogórki, fasolki i cukinie. Posoliłam , dodałam pieprzu, skropiłam oliwą i octem jabłkowym. Posypałam pokrojoną zieleniną i ciepłymi grzankami.Ale to było dobre ! Świeże warzywa w pełni sezonu niewiele potrzebują.Smacznego !