ßßß
Dziś Światowy Dzień Blogera. Wszystkim znajomym blogerom życzę wszystkiego najlepszego ; wielu kreatywnych inspiracji.Co roku o tej porze pojawiają się na blogach łańcuszki z nagrodami. I do mnie w tym roku dwa dotarły – od Karmel-itki i Kasi z bloga Jak Wiśnia w kompot . Trzeba podać , kto nam dał nagrodę, napisać 7 rzeczy o sobie i nagrodzić 15 blogów. Nie chcę się powtarzać – mój blog jest nie tylko kulinarny , piszę to i owo o sobie, myślę, że z takich wstawek w postach już mnie dość dobrze znacie.Ulubione blogi mam z boku, jest ich więcej niż 15, można sobie zobaczyć. Nie będę więc kontynuować łańcuszka.Zapraszam za to na pyszną sezonową panzanellę. Przepisów na tę sałatkę jest sporo i różnych – dla mnie ideą panzanelli jest to, że ma pomidory i grzanki a poza tym dodatki spotkałam różnorodne.Ja dodałam to, co teraz najlepsze – małosolne ogórki, świeżą paprykę i ugotowana fasolkę szparagową, która w tym roku jest długo dostępna – jeszcze wczoraj na targu było jej sporo.
PANZANELLA Z SEZONOWYMI WARZYWAMIkilka pomidorówcebulażółta, czerwona i zielona papryka2-3 małosolne ogórki10 dkg żółtej fasolki szparagowejsól ziołowa, pieprz czarny i ziołowyłyżka octu winnego3 łyżki oliwyświeża bazyliakilka kromek chleba posmarowanych oliwą i czosnkiemNajpierw zrobiłam grzanki – wczorajszy chleb natarłam ząbkiem czosnku, posmarowałam oliwą, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni.Paprykę i cebulę pokroiłam na kawałki, posoliłam solą ziołową. Fasolkę ugotowałam w osolonej wodzie, wystudziłam, pokroiłam . Do papryki z cebulą dodałam plasterki pomidorów i ogórków oraz fasolę i porwane listki bazylii. Z oliwy, octu winnego i pieprzu zrobiłam sos winegret, wymieszałam z sałatką. na koniec posypałam ją grzankami.Uwielbiam smak warzyw pod koniec lata, a w takich sałatkach to już najbardziej !Smacznego !