ßßß Cookit - przepis na Nagroda na Dzień Blogera i sezonowa panzanella - Grażyna gotuje

Nagroda na Dzień Blogera i sezonowa panzanella - Grażyna gotuje

nazwa

Wykonanie

Dziś Światowy Dzień Blogera. Wszystkim znajomym blogerom życzę wszystkiego najlepszego ; wielu kreatywnych inspiracji.
Co roku o tej porze pojawiają się na blogach łańcuszki z nagrodami. I do mnie w tym roku dwa dotarły – od Karmel-itki i Kasi z bloga Jak Wiśnia w kompot . Trzeba podać , kto nam dał nagrodę, napisać 7 rzeczy o sobie i nagrodzić 15 blogów. Nie chcę się powtarzać – mój blog jest nie tylko kulinarny , piszę to i owo o sobie, myślę, że z takich wstawek w postach już mnie dość dobrze znacie.
Ulubione blogi mam z boku, jest ich więcej niż 15, można sobie zobaczyć. Nie będę więc kontynuować łańcuszka.
Zapraszam za to na pyszną sezonową panzanellę. Przepisów na tę sałatkę jest sporo i różnych – dla mnie ideą panzanelli jest to, że ma pomidory i grzanki a poza tym dodatki spotkałam różnorodne.
Ja dodałam to, co teraz najlepsze – małosolne ogórki, świeżą paprykę i ugotowana fasolkę szparagową, która w tym roku jest długo dostępna – jeszcze wczoraj na targu było jej sporo.
PANZANELLA Z SEZONOWYMI WARZYWAMI
kilka pomidorów
cebula
żółta, czerwona i zielona papryka
2-3 małosolne ogórki
10 dkg żółtej fasolki szparagowej
sól ziołowa, pieprz czarny i ziołowy
łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy
świeża bazylia
kilka kromek chleba posmarowanych oliwą i czosnkiem
Najpierw zrobiłam grzanki – wczorajszy chleb natarłam ząbkiem czosnku, posmarowałam oliwą, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni.
Paprykę i cebulę pokroiłam na kawałki, posoliłam solą ziołową. Fasolkę ugotowałam w osolonej wodzie, wystudziłam, pokroiłam . Do papryki z cebulą dodałam plasterki pomidorów i ogórków oraz fasolę i porwane listki bazylii. Z oliwy, octu winnego i pieprzu zrobiłam sos winegret, wymieszałam z sałatką. na koniec posypałam ją grzankami.
Uwielbiam smak warzyw pod koniec lata, a w takich sałatkach to już najbardziej !
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/nagroda-na-dzien-blogera-i-sezonowa-panzanella