Wykonanie
Dziś Światowy Dzień Blogera. Wszystkim znajomym blogerom życzę wszystkiego najlepszego ; wielu kreatywnych inspiracji.Co roku o tej
porze pojawiają się na blogach łańcuszki z nagrodami. I do mnie w tym roku dwa dotarły – od Karmel-itki i Kasi z bloga Jak
Wiśnia w kompot . Trzeba podać , kto nam dał nagrodę, napisać 7 rzeczy o sobie i nagrodzić 15 blogów. Nie chcę się powtarzać – mój blog jest nie tylko kulinarny , piszę to i owo o sobie, myślę, że z takich wstawek w postach już mnie dość dobrze znacie.Ulubione blogi mam z
boku, jest ich więcej niż 15, można sobie zobaczyć. Nie
będę więc kontynuować łańcuszka.Zapraszam za to na pyszną sezonową panzanellę. Przepisów na tę
sałatkę jest sporo i różnych – dla mnie ideą panzanelli jest to, że ma
pomidory i grzanki a poza tym dodatki spotkałam różnorodne.Ja dodałam to, co teraz najlepsze – małosolne
ogórki, świeżą
paprykę i ugotowana
fasolkę szparagową, która w tym roku jest długo dostępna – jeszcze wczoraj na targu było jej sporo.
PANZANELLA Z SEZONOWYMI WARZYWAMIkilka
pomidorówcebulażółta, czerwona i
zielona papryka2-3 małosolne
ogórki10 dkg
żółtej fasolki szparagowejsól ziołowa,
pieprz czarny i
ziołowyłyżka
octu winnego3 łyżki
oliwyświeża
bazyliakilka kromek
chleba posmarowanych
oliwą i
czosnkiemNajpierw zrobiłam grzanki – wczorajszy
chleb natarłam ząbkiem
czosnku, posmarowałam
oliwą, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni.
Paprykę i
cebulę pokroiłam na kawałki, posoliłam
solą ziołową.
Fasolkę ugotowałam w osolonej wodzie, wystudziłam, pokroiłam . Do
papryki z
cebulą dodałam plasterki
pomidorów i
ogórków oraz
fasolę i porwane listki
bazylii. Z
oliwy,
octu winnego i
pieprzu zrobiłam
sos winegret, wymieszałam z
sałatką. na koniec posypałam ją grzankami.Uwielbiam smak warzyw pod koniec lata, a w takich sałatkach to już najbardziej !Smacznego !