Wykonanie
W ramach ogólnopolskiej akcji jedzenia
jabłek gromadzimy
jabłkowe przepisy w specjalnym Facebookowym wydarzeniu – zapraszam, pomysłów na
jabłka jest tam już niezliczona ilość.Dziś podzielę się pomysłami na wykorzystanie
jabłek podczas grillowania – zarówno bezpośrednio na grillu jak i w formie dodatków.Papierówki z grilla robiliśmy już nieraz, podczas rozmowy z mężem wspomniałam konkurs
jabłkowy u mnie na blogu, gdzie jedną z propozycji były
jabłka nadziewane
kaszanką. Mąż powiedział wtedy, że lepiej przesmażyć
mięso mielone , nadziać nim
jabłko i położyć na grillu. Przystąpiliśmy więc niezwłocznie do dzieła,
mięso mielone ( wieprzowe) przesmażyłam krótko na
oleju z drobno pokrojoną
cebulą ( można pominąć), doprawiając
solą,
pieprzem i
majerankiem. Nadziałam tym wydrążoną sporą papierówkę, przykryłam czapeczką i po kilunastu minutach na grillu była gotowa. Efekt na zdjęciu powyżej. Poza tym, na koniec grillowania często kładziemy na ruszt same
jabłka przekrojone na pół i zajadamy na deser :
Kto chce, może sobie posypać
cukrem i/lub
cynamonem, ale takie naturalne też są pyszne. Papierówki mają delikatny miąższ i takie połówki już po kilku minutach na grillu mają kremowe wnętrze, bardzo apetyczne.
Jabłka wykorzystuję też w formie dodatków do grilla. Naturalny mus ( uzyskuję go rozgotowując pokrojone
jabłka w niewielkiej ilości
wody, odcedzając i przecierając przez durszlak, sok do picia lub marynaty) doprawiam lekko
solą,
pieprzem białym i
majerankiem. Powstały w ten sposób chutney jest dobrym dodatkiem do
mięs z grilla i
kaszanki. Czasami dodaję też nieco
chrzanu, ale o tym już
pisałam .
U mnie grill nie obejdzie się bez surówek. Ostatnio oczywiście z
jabłkami. Ta jest z
młodej kapusty, z małosolnymi
ogórkami i
koperkiem.1/2 główki
młodej kapusty2
ogórki małosolne3
jabłkasól,
pieprz ziołowy,
koperekoliwa lub
olej ( 2 łyżki)sok z małosolnych
ogórków ( łyżka)szczypta
cukruKapustę szatkujemy i solimy, zostawiamy na 20 minut by zmiękła. Dodajemy starte na tarce o grubych oczkach
ogórki i
jabłka, mieszamy. Doprawiamy , wlewamy sok z
ogórków i
olej. Najlepiej wstawić ją do lodówki na nieco czasu dla nabrania smaku.Na pewno jest jeszcze wiele pomysłów na
jabłka na grillu ( np. składnik szaszłyków z
mięsem), zachęcam do wykorzystania moich – jedzmy
jabłka !Smacznego !