Wykonanie
Do surówki z
młodej kapusty lubię dodawać małosolne lub
kiszone ogórki i sok od nich, to bardzo orzeźwia i podnosi smak. Tym razem miałam otwartą kiszoną
brukselkę i pomyślałam, że to będzie świetny dowcip, połączyć dwa rodzaje
kapustyWyszła rewelacyjna w smaku, w
sumie niewiele różniła się od surówek z
kiszonymi ogórkami, ale co
kapusta , to
kapusta1/4 główki
młodej kapusty2
jabłka4-5 główek kiszonej
brukselki2 łyżki soku z tej
brukselki2 łyżki
oliwysól,
pieprz ziołowyszczypta
cukru2-3
rzodkiewkiKapustę szatkujemy, solimy sporą szczyptą i odstawiamy na 20 minut.
Potem na tarce o grubych oczkach ścieramy do niej
rzodkiewki i
jabłka.
Brukselkę kroimy w plastry i rozdzielamy na drobne paski. Dodajemy sok z kiszonej
brukselki,
oliwę, i
pieprz ziołowy do smaku oraz szczyptę
cukru dla złamania kwaśnego smaku
brukselki. Mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 15 min, żeby się przegryzła. Można posypać siekanym
koperkiem.Surówka wyszła pyszna, orzeźwiająca i doskonale pasowała do
mięsa z grilla. Na zdjęciu poniżej przypominam kiszoną
brukselkę .Smacznego !