ßßß
Do surówki z młodej kapusty lubię dodawać małosolne lub kiszone ogórki i sok od nich, to bardzo orzeźwia i podnosi smak. Tym razem miałam otwartą kiszoną brukselkę i pomyślałam, że to będzie świetny dowcip, połączyć dwa rodzaje kapustyWyszła rewelacyjna w smaku, w sumie niewiele różniła się od surówek z kiszonymi ogórkami, ale co kapusta , to kapusta1/4 główki młodej kapusty2 jabłka4-5 główek kiszonej brukselki2 łyżki soku z tej brukselki2 łyżki oliwysól, pieprz ziołowyszczypta cukru2-3 rzodkiewkiKapustę szatkujemy, solimy sporą szczyptą i odstawiamy na 20 minut. Potem na tarce o grubych oczkach ścieramy do niej rzodkiewki i jabłka. Brukselkę kroimy w plastry i rozdzielamy na drobne paski. Dodajemy sok z kiszonej brukselki, oliwę, i pieprz ziołowy do smaku oraz szczyptę cukru dla złamania kwaśnego smaku brukselki. Mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 15 min, żeby się przegryzła. Można posypać siekanym koperkiem.Surówka wyszła pyszna, orzeźwiająca i doskonale pasowała do mięsa z grilla. Na zdjęciu poniżej przypominam kiszoną brukselkę .Smacznego !