Wykonanie


Nie pamiętam już na jakim blogu widziałam ciasto z całymi
bananami w środku, więc jeśli znajdzie się autorka, to proszę o zgłoszenie. Ciasto zaś jest mojego pomysłu, inspirowane korzennym tygodniem i trochę w piernikowym stylu. Dodałam do niego
bakalie i zrobiło się takie trochę świąteczne…2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru2 czubate łyżki
kakao1/2 kostki dobrej
margarynyszklanka
maślanki2 jakałyżka
przyprawy do pierników
suszona żurawina,
migdały,
orzechy,
skórka pomarańczowa2
banany2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo miski wsypałam
mąkę,
cukier,
przyprawę do pierników,
kakao i
proszek do pieczenia. Dodałam mieszając widelcem stopioną i wystudzoną
margarynę,
maślankę i
bakalie, na końcu wbiłam
jajka. Wymieszałam dokładnie i wlałam do natłuszczonej keksówki, zostawiając kilka łyżek. Na wierzchu ułożyłam wzdłuż całe
banany, polałam resztą ciasta. Wstawiłam do piekarnika na 180 C na około 50 minut. Bałam się, ze
banany pójdą na dno, ale mimo, że poszły na dół, nie dotknęły dna formy. Ciasto wystudziłam na mokrej ściereczce, żeby łatwiej wyszło, co jak widać na zdjęciu, udało się :

Z
bananami w środku wyglądało bardzo efektownie i smak nie ustępował wyglądowi. Pachniało pięknie korzeniami a
bakalie i
banany w środku dopełniły smak. Polecam, nawet na Święta.Smacznego !