W Mikołajki częstuję Was piernikowymi muffinkami :). Przez dodatek orzechów i żurawiny muffinki są cięższe i mniej puszyste niż tradycyjne ale za to smakują jak piernik...Składniki na 15-16 sztuk2 szklanki mąki1/2 szk lanki cukru1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru waniliowego1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia2 ły ż ki kakao3 łyżki przyprawy do piernika1/2 szklanki suszonej żurawiny1/ 2 sz klanki siekanych orzechów2 jajka1 szklanka mleka/ maślanki1/2 szklanki oliwy/olejuDo jednej miski wsypać produkty sypkie oraz bakalie . W drugiej misce wymieszać jaja, mleko, ol iw ę i wlać do suchych składników. Całość w ymieszać niezbyt dokładnie. Przełożyć łyżką do for emek - każdą wypełnić do 2/3. Piec w 200 st. przez 20 minut .