ßßß
Jest to modyfikacja jednego z przepisów z „Kuchni meksykańskiej”, tylko w wersji mniej ostrej, bo ja ani dzieci za bardzo ostrymi smakami nie przepadamy. Ale zestawienia mięsa z fasolką i przecierem pomidorowym, z umiarkowną ilością pieprzu i papryki wyszło nadspodziewanie smacznie.60 dkg chudej wieprzowiny30 dkg fasolki szparagowejcebula2 łyżki koncentratu pomidorowegobulion lub rosół do podlewaniapapryka słodka, pieprz czarny i ziołowymielona kolendra, sólolej do smażeniaMięso kroimy na drobne kawałki, solimy, posypujemy przyprawami i podsmażamy na oleju na rumiano w towarzystwie pokrojonej cebuli.Podlewamy rosołem lub bulionem i dusimy ok pół godziny. Wtedy dodajemy fasolkę szparagową i dusimy dalej, do miękkości mięsa, podlewając w miarę wyparowywania płynu. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy rozprowadzony w niewielkiej ilości wody. W razie czego doprawiamy, gdyby czegoś brakowało.Ja podałam ten gulasz z pyzami drożdżowymi, ale można też z ryżem lub ziemniakami. Smacznego !