ßßß Cookit - przepis na Karkówka wolno pieczona na wędlinę

Karkówka wolno pieczona na wędlinę

nazwa

Wykonanie

Karkówka wolno pieczona doskonale nadaje się do pokrojenia na zimno na wędlinę na wielkanocny stół. To zdjęcie z ubiegłego roku, sporo się wtedy działo i zapomniałam o niej. Z boków ma moje peklowane i parzone wędlinyszynkę i pierś kurczaka . Niestety nie mam zdjęcia ukrojonego kawałka, widocznie podczas świątecznych dni zapomniałam o odpowiednim sfotografowaniu. Mięso było soczyste i pyszne.
ok.1, 5 kg karkówki bez kości
sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka i imbir, mielona kolendra
kilka śliwek wędzonych i suszonych pomidorów
duża cebula
pół szklanki czerwonego wina
olej do smażenia
Mięso natarłam przyprawami, skropiłam czerwonym winem i wstawiłam do lodówki na dwie godziny. Potem obsmażyłam w brytfannie wraz z pokrojoną cebulą na oleju na brązowo z każdej strony, włożyłam do piekarnika , polałam lekko czerwonym winem. Dołożyłam wędzone śliwki i suszone pomidory i piekłam w 140 C około 3 godziny, podlewając wodą , winem a potem wytworzonym sosem.
Pozwoliłam jej w tym sosie spokojnie ostygnąć. Jedliśmy ją pokrojoną w plastry na zimno. Smakowała doskonale i polecam ją na świąteczny stół.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/karkowka-wolno-pieczona-wedline