ßßß
Składniki (ok. 15 małych kuleczek):- 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej/z puszki- 1 mała cebula- 2 ząbki czosnku- garść pietruszki- garść kolendry- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 5 łyżek mąki- sól, pieprz czarny, ziołowy do smaku, papryka słodka, ostra- olej do głębokiego smażeniaCiecierzycę, czosnek, cebulę, pietruszkę i kolendrę zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszaj. W rękach zroluj kulki, niewielkie, wtedy będzie je łatwiej usmażyć. Do garnka wlej tłuszcz, na wysokość kulek co najmniej. Rozgrzej olej i wrzuć kilka kulek, tak żeby mieć swobodę ich obrócenia. Smaż ok. 4 minut, raz obracając kulki w trakcie. Podawaj w picie lub nie, z sałatą i sosem jogurtowym, ogórkiem lub pomidorem.