ßßß
Składniki:- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy/z puszki- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- kilka listków mięty- garść świeżej pietruszki- 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry- 2 łyżki mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 4 łyżki oleju- 2-3 łyżki mleka/wody- 1 łyżeczka kuminu- 1 łyżka soku z cytryny- sól, pieprz do smaku, szczypta cukru,papryka słodka, ostra- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażeniaPokrój w kostkę cebulę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, pod koniec dodaj zgnieciony ząbek czosnku. Do blendera wrzuć wszystkie składniki, łącznie z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Zblenduj wszystko dokładnie. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw jeszcze całość. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj jeszcze trochę oleju/mleka/wody, aby osiągnąć idealną konsystencję. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, do rąk weź 2 łyżki masy uformuj z nich kulki w obu rękach, następnie rozpłaszcz na małe kotleciki i ułóż na blasze. Piecz ok. 30 minut (w połowie pieczenia obróć falafele na drugą stronę).