Wykonanie
Chciałam najpierw nazwać to ciasto innym rodzajem serniko-brownie, ale właściwie do tej nazwy się nie kwalifikuje. Nie jest to bowiem typowe brownie – jest z
kakao i
kawą a nie z
czekoladą i raczej lekkie i puszyste a nie wilgotne jak brownie. Masa serowa nie jest pieczona razem, tylko położona na zimno na wystudzonym po upieczeniu cieście i zastudzona w lodówce. Masę
serową zrobiłam taką, jak na sernik-domek ( taki na herbatnikach, pokazywałam kiedyś) a ciasto to wariacja kawowa na temat mojego
czekoladowego ciasta do kuchenki mikrofalowej.Ciasto :szklanka
mąki1/3 szklanki
cukrułyżka
kakaołyżka
kawy mielonejłyżeczka
proszku do pieczeniaspora szczypta
imbiru i
cynamonu1/4 szklanki
oleju1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody gazowanej1
jajkoSuche składniki mieszam w misce łyżką, dodaję mieszając
olej,
mleko,
wodę gazowaną, na końcu wbijam
jajko i dokładnie mieszam. Wstawiam do kuchenki mikrofalowej na 3 min na 500 W,
potem na 8 min na 600 W i gotowe. Studzę i robię mase
serową:Masa serowa:60 dkg mielonego
twarogu3 łyżki
cukru-pudru1/2 kostki
masłaMiękkie
masło miksuję z
cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję miksując po łyżce
sera. Gotową masę rozprowadzam równo na upieczonym cieście. Posypuję to tartą
czekoladą i wstawiam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.Ale to jest pyszne ! Ledwo ocaliłam trochę na dzisiejszy podwieczorek.
Kawowe ciasto świetnie się komponuje
smakowo z masą
serową a całość dopełniają wiórki
czekolady na wierzchu ! Robi się szybko a efekt przerasta oczekiwania. Polecam wszystkim . Smacznego !