ßßß
            
        
Akcja „Pieczywo w godzinę ” bardzo przypadłą mi do gustu. Właściwie wszystkie moje chlebki powstają w podobnym czasie – rosną w pół godziny, pieką się tyle samo, potrzeba jeszcze kilkunastu minut na wyrośnięcie zaczynu, podrośnięcie chlebka w formie i prace przygotowawcze – w sumie nie dłużej niż 80-90 minut. Aby ciasto szybciej rosło, stawiam je często na piecu obok garnka z gotującą się zupą lub inna potrawą, to znacznie przyspiesza rośnięcie.Na pomysł takiego chlebka wpadłam, gdy sięgałam po suszone pomidory, a one stały w szafce za suszonymi pieczarkami. Pomyślałam – czemu nie i wtedy przypomniała mi się ryba po parysku, z pieczarkami, porem i białym winem. Pora zastąpiłam cebulą, a do ciasta dodałam białe wino. Wyszedł aromatyczny i smakowity chlebek.pół kilo mąki pszennej3 dkg drożdży i łyżeczka cukru2 cebule2 łyżki oliwypół szklanki letniej wodypół szklanki białego winagarść suszonych pieczarekpo łyżce ziół prowansalskich i majerankusólNajpierw zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody, rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut.Cebule pokroiłam i zeszkliłam na oliwie, potem wystudziłam nieco.Do miski wsypałam mąkę, posoliłam solidnie, dodałam zioła i pokruszone drobno pieczarki . W to wlałam rozczyn, resztę wody, wino i cebulę wraz z oliwą, w której się smażyła. Wymieszałam i wyrabiałam z pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i pozwoliłam, żeby trochę podrosło w niej, tak z 5 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.Całość pieczenia zajęła mi godzinę i 20 minut. Efekt – doskonały, smakował najbardziej z masłem i domową wędliną, dobry był też z serem i pomidorkiem z domowej sałatki .Smacznego !