ßßß
 
            
         Składniki : na 4 sztuki1 kg mąki pszennej600 ml letniej wody2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukru2 saszetki suchych drożdży lub opakowanie 100 g świeżychOpis wykonania:W przypadku suchych drożdży, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zarabiamy ciasto. Natomiast świeże rozrabiamy najpierw w letniej wodzie i dopiero łączymy z resztą składników. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy nie będzie się kleić do ręki w miarę potrzeby podsypujemy mąką.Ciasto dzielimy i formujemy kule, na górze układamy małe kulki - uchwyt możemy lekko zmoczyć wodą by dobrze się przykleił. Ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Pieczemy w 220 C około 40 minut. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą by chlebek miał chrupiącą skórkę.Upieczony studzimy na kratce, po całkowitym wystudzeniu odkrawamy wierzch i wydrążamy środek, środek smarujemy lekko roztrzepanym białkiem bardzo dokładnie. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 C. Zaraz po wyciągnięciu zalewamy żurkiem i podajemy. Wierzch chleba możemy posmarować roztrzepanym z 2 łyżkami wody żółtkiem, będzie ładnie błyszczeć.
Składniki : na 4 sztuki1 kg mąki pszennej600 ml letniej wody2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukru2 saszetki suchych drożdży lub opakowanie 100 g świeżychOpis wykonania:W przypadku suchych drożdży, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zarabiamy ciasto. Natomiast świeże rozrabiamy najpierw w letniej wodzie i dopiero łączymy z resztą składników. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy nie będzie się kleić do ręki w miarę potrzeby podsypujemy mąką.Ciasto dzielimy i formujemy kule, na górze układamy małe kulki - uchwyt możemy lekko zmoczyć wodą by dobrze się przykleił. Ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Pieczemy w 220 C około 40 minut. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą by chlebek miał chrupiącą skórkę.Upieczony studzimy na kratce, po całkowitym wystudzeniu odkrawamy wierzch i wydrążamy środek, środek smarujemy lekko roztrzepanym białkiem bardzo dokładnie. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 C. Zaraz po wyciągnięciu zalewamy żurkiem i podajemy. Wierzch chleba możemy posmarować roztrzepanym z 2 łyżkami wody żółtkiem, będzie ładnie błyszczeć.

