ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z BOTWINKI

ZUPA Z BOTWINKI

nazwa

Wykonanie

Czy wiecie, ze chłodnik z botwinki i zupę z niej zawdzięczamy kuchni żydowskiej ? Znalazłam oba te przepisy w książce o kuchni polskich Żydów, a że sezon na botwinkę trwa a pogoda sprzyja chłodnikom, zrobiłam i to i to. Zupę z botwinki zjadła nasza Weganka, a chłodnik reszta rodziny. Zmieniłam trochę przepis, dodałąm do zupy z botwinki marchewki i młoda kalarepkę, żeby trochę usezonowić zupę a od siebie dodałam też trochę naturalnego kwasu burakowego .
pęczek botwinki
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kalarepka
2-3 łyżki kwasu burakowego
Z włoszczyzny, kalarepki i pokrojonych młodych buraczków z botwinki gotujemy barszczyk, pod koniec dodajemy pokrojone liście buraczków. Na końcu przyprawiamy solą, szczyptą cukru dla złamania kwaśnego smaku i kwasem burakowym. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Do ostudzonej zupy z botwinki dodajemy szkalnkę zsiadłego mleka i pół szklanki kwaśnej śmietany, ogórka pokrojonego w kostkę, posiekaną w kosteczkę cebulę oraz zieleninękoperek i szczypiorek. Zajadamy na zimno – chyba nie ma lepszego obiadu w upalny dzień ! Smacznego !
Wybaczcie, jeśli piszę dziś trochę nieskładnie, ale jestem w stanie wskazującym po wypiciu we dwoje butelki szampana przy słuchaniu ballad rockowych z lat 80 -tych, z okazji bardzo ważnej dla mnie okrągłej i dość wiekowej rocznicy…
A teraz idę zrobić na kolację białą kiełbasę w piwie, bo wyczytałam na Facebooku, że dziś jest Międzynarodowy Dzień Piwosza ! Świętujemy więc
Źródło:http://grazynagotuje.pl/botwinka-i-chlodnik-z-niej-z-kuchni-zydowskiej