Wykonanie

Świeże warzywa nie są już tak atrakcyjne jak latam i wczesną jesienią, jako dodatki do
mięs wybieram więc ostatnio te suszone.
Pomidory suszyłam sama, zapas
grzybów dostałam od Joli i Piotra ze starga.pl. jedne i drugie dodane do
mięsa w sosie nadają im wspaniały aromat i ciekawy smak. Zamiast
cebuli dodałam
pora, żeby było bardziej aromatycznie.ok. 1/2 kg
wołowiny bez kościkawałek
pora ( biała część)po garści
suszonych pomidorów i
grzybówsól,
pieprz czarny i
ziołowypapryka słodka i ostrakilka ziaren jałowca
ziele angielskie,
liść laurowyolej do smażenia
mąkaMięso kroimy na plastry w poprzek włókien, rozbijamy dość cienko. Posypujemy
solą,
pieprzami i
paprykami i obtaczamy w
mące z obu stron. Smażymy w rondlu na rozgrzanym
oleju z dodatkiem pokrojonego w plasterki
pora , na rumiano . Dodajemy namoczone wcześniej
suszone pomidory i
grzyby wraz z
wodą, w której się moczyły, smażymy chwilę. Podlewamy
wodą, albo
bulionem lub rosołem. Dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie i zgnieciony
jałowiec. Dusimy pod przykryciem do miękkości, uzupełniając wyparowaną
wodę.Najlepiej smakują z
kaszą gryczaną, ale można je zjeść też z
ziemniakami czy pyzami drożdżowymi.
Kiszone ogórki lub surówka z nimi będą dobrym dodatkiem.Smacznego !