ßßß Cookit - przepis na PĘCZAK Z SOSEM GRZYBOWO-ŚMIETANOWYM

PĘCZAK Z SOSEM GRZYBOWO-ŚMIETANOWYM

nazwa

Wykonanie

Uzbierane podczas wakacji grzyby doczekały się konsumpcji pod postacią sosu grzybowego. Potrawa trochę jak z babcinej kuchni- bez ektra-modnych składników i przypraw. Żadnej czarnuszki, topinamburu, jarmużu i fenkułu. Takie proste, takie dobre!
Składniki:
KASZA
1 szkl. kaszy pęczak
3 szkl. wody
łyżka masła lub 2 łyżki oleju
SOS
garść suszonych leśnych grzybów
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
1 cebula
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony,
liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
1/2 kostki rosołowej warzywnej
świeży koperek
Przygotowanie:
KASZA
1. Pęczak dokładnie opłukać w zimnej wodzie.
2. Zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem masła/oleju. Do gotującej wody wrzucić pęczak, zamieszać delikatnie kilka razy. Przykryć, gotować na małym ogniu ok. 40 minut.*
3. Gdy kasza wchłonie większość wody, garnek zdjąć z ognia, zawinąć w gazetę, a następnie w koc i odstawić na godzinę. Kasza zmięknie, wchłonie resztę wody i stanie się bardziej sypka.
* Jeśli chcemy aby kasza ugotowała się na sypko, nie należy jej zbyt intensywnie mieszać, a jedynie delikatnie poruszać podczas gotowania, tak by nie przywarła do dna garnka. Do tego celu najlepiej używać drewnianej łopatki.
SOS
1. Grzyby kilkukrotnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie zalać wodą i odstawić do zmięknięcia.
2. Na oleju zmieszanym z masłem podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
3. Gdy grzyby zmiękną, odcedzić je i drobno pokroić, a następnie zalać ok. 2 szklankami zimnej wody, dorzucić listek laurowy, ziele angielskie, nieco pieprzu. Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
4. Pod koniec gotowania dodać cebulę wraz z tłuszczem, 1/2 kostki warzywnej i pogotować jeszcze chwilę.
5. Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, wlać śmietanę, zamieszać, a następnie wlać część "wody" z gotującego się sosu. Wszystko dokładnie wymieszać, a najlepiej zmiksować blenderem, tak aby nie zostały żadne grudki.
6. Płyn z mąką i śmietaną powoli wlewać do gotującego się sosu, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym.
7. Kaszę polać sosem i posypać koperkiem.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/11/peczak-z-sosem-grzybowo-smietanowym.html