Wykonanie

Uzbierane podczas wakacji
grzyby doczekały się konsumpcji pod postacią
sosu grzybowego. Potrawa trochę jak z babcinej kuchni- bez ektra-modnych składników i przypraw. Żadnej
czarnuszki, topinamburu,
jarmużu i fenkułu. Takie proste, takie dobre!Składniki:
KASZA1 szkl.
kaszy pęczak3 szkl.
wodyłyżka
masła lub 2 łyżki
olejuSOSgarść suszonych leśnych
grzybów3 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
mąki1
cebula1 łyżka
masła + 1 łyżka
olejusól,
pieprz ziołowy,
pieprz czarny mielony,
liść laurowy,2 ziarna
ziela angielskiego,1/2
kostki rosołowej warzywnejświeży
koperekPrzygotowanie:
KASZA1. Pęczak dokładnie opłukać w zimnej wodzie.2. Zagotować 3 szklanki
wody z dodatkiem masła/oleju. Do gotującej
wody wrzucić pęczak, zamieszać delikatnie kilka
razy. Przykryć, gotować na małym ogniu ok. 40 minut.*3. Gdy
kasza wchłonie większość
wody, garnek zdjąć z ognia, zawinąć w gazetę, a następnie w koc i odstawić na godzinę.
Kasza zmięknie, wchłonie resztę
wody i stanie się bardziej sypka.* Jeśli chcemy aby
kasza ugotowała się na sypko, nie należy jej zbyt intensywnie mieszać, a jedynie delikatnie poruszać podczas gotowania, tak by nie przywarła do dna garnka. Do tego celu najlepiej używać drewnianej
łopatki.SOS1.
Grzyby kilkukrotnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie zalać
wodą i odstawić do zmięknięcia.2. Na
oleju zmieszanym z
masłem podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę
cebulę.3. Gdy
grzyby zmiękną, odcedzić je i drobno pokroić, a następnie zalać ok. 2 szklankami zimnej
wody, dorzucić
listek laurowy,
ziele angielskie, nieco
pieprzu. Gotować na wolnym ogniu do miękkości.4. Pod koniec gotowania dodać
cebulę wraz z tłuszczem, 1/2 kostki warzywnej i pogotować jeszcze chwilę.5. Do wysokiego naczynia wsypać
mąkę, wlać
śmietanę, zamieszać, a następnie wlać część "
wody" z gotującego się sosu. Wszystko dokładnie wymieszać, a najlepiej zmiksować blenderem, tak aby nie zostały żadne grudki.6. Płyn z
mąką i
śmietaną powoli wlewać do gotującego się sosu, cały czas mieszając. Doprawić
solą,
pieprzem,
pieprzem ziołowym.7.
Kaszę polać sosem i posypać
koperkiem.