ßßß
Uzbierane podczas wakacji grzyby doczekały się konsumpcji pod postacią sosu grzybowego. Potrawa trochę jak z babcinej kuchni- bez ektra-modnych składników i przypraw. Żadnej czarnuszki, topinamburu, jarmużu i fenkułu. Takie proste, takie dobre!Składniki:KASZA1 szkl. kaszy pęczak3 szkl. wodyłyżka masła lub 2 łyżki olejuSOSgarść suszonych leśnych grzybów3 łyżki śmietany 18%2 łyżki mąki1 cebula1 łyżka masła + 1 łyżka olejusól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony,liść laurowy,2 ziarna ziela angielskiego,1/2 kostki rosołowej warzywnejświeży koperekPrzygotowanie:KASZA1. Pęczak dokładnie opłukać w zimnej wodzie.2. Zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem masła/oleju. Do gotującej wody wrzucić pęczak, zamieszać delikatnie kilka razy. Przykryć, gotować na małym ogniu ok. 40 minut.*3. Gdy kasza wchłonie większość wody, garnek zdjąć z ognia, zawinąć w gazetę, a następnie w koc i odstawić na godzinę. Kasza zmięknie, wchłonie resztę wody i stanie się bardziej sypka.* Jeśli chcemy aby kasza ugotowała się na sypko, nie należy jej zbyt intensywnie mieszać, a jedynie delikatnie poruszać podczas gotowania, tak by nie przywarła do dna garnka. Do tego celu najlepiej używać drewnianej łopatki.SOS1. Grzyby kilkukrotnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie zalać wodą i odstawić do zmięknięcia.2. Na oleju zmieszanym z masłem podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.3. Gdy grzyby zmiękną, odcedzić je i drobno pokroić, a następnie zalać ok. 2 szklankami zimnej wody, dorzucić listek laurowy, ziele angielskie, nieco pieprzu. Gotować na wolnym ogniu do miękkości.4. Pod koniec gotowania dodać cebulę wraz z tłuszczem, 1/2 kostki warzywnej i pogotować jeszcze chwilę.5. Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, wlać śmietanę, zamieszać, a następnie wlać część "wody" z gotującego się sosu. Wszystko dokładnie wymieszać, a najlepiej zmiksować blenderem, tak aby nie zostały żadne grudki.6. Płyn z mąką i śmietaną powoli wlewać do gotującego się sosu, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym.7. Kaszę polać sosem i posypać koperkiem.