Wykonanie
Prezentowałam już kiedyś barszczyk ukraiński, ale to było dawno, no i był ugotowany trochę inaczej. Dla potrzeb różowej akcji zabieliłam barszczyk
śmietaną, a żeby był zdrowszy, zrobiłam go na samych warzywach. Przy okazji chciałam wszystkim przypomnieć o najlepszej podstawie barszczyku, naturalnym
kwasie burakowym, źródle wielu witamin i mikroelementów. Przepis na kwas
burakowy znajduje się tutajkilka
buraczków z kwasu
burakowego2-3 świeże
buraczki2
marchewkipietruszka2
łodygi selera naciowegokawałek
pora5
ziemniakówpuszka
białej fasolkikilka łyżek kwasu
burakowegoszczypta
cukrusól,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz w ziarnach1/2 szklanki nieukwaszonej
śmietanyDo garnka z
wodą wkładamy pokrojone dość drobno warzywa, solimy, dodajemy 2 łyżki kwasu
burakowego,
przyprawy i gotujemy ze 20 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy
fasolkę z puszki wraz z zalewą, wlewamy jeszcze 2-3 łyżki kwasu i dajemy szczyptę
cukru dla złamania kwaśnego smaku. Zabielamy
śmietanką. Smacznego !