ßßß
Ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu. Latwy do zrobienia z produktów ogólnie dostępnych na polskim rynku. Smaczna zapiekanka z kurczaka z mozzarella i parmesanem, dodatkowo zapieczona z drobno pokrojonymi grzankami.
Do grzanek możesz wykorzystać czerstwy chleb. Pokrój kromki chleba w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem czosnku. Grzanki muszą byc dość suche i chrupiące.
Składniki:5 -6 porcji1 łyżki oleju2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 łyżeczka płatków chili5 piersi z kurczaka, średnie wielkościgarść liści bazylii200 g sera mozzarella40 g parmezan, drobno startego100 g drobnych grzanek o smaku czosnkowymSos pomidorowy5 dl pokrojonych pomidorów z puszki2 szalotki2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliwekgarść świeżej bazyliisól i pieprzWykonanie:Podziel kurczaka na cieńsze plasterki. Dopraw solą, czosnkiem i płatkami chili. Podsmaż kurczaka na gorącej patelni, na złoty kolor i ułóż na dnie żaroodpornego naczynia.Przygotuj sos pomidorowyPokrój w kostkę szalotki i czosnek i podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory i bazylię. Zagotuj sos i zmiksuj.Polej sosem kurczaka, a następnie posyp zapiekankę startym parmezanem połową startej mozzarella.Nastepnie posyp zapiekanke grzankami, a na koncu reszta parmesanu i mozzarella.Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego na 200 ° C (termoobieg) i zapiekaj przez 20 minut.Polecane przepisyPasta z przepysznym sosemPieczone udka z kurczaka z oregano, czosnkiem i płatkami chiliCo zrobic z resztkami obiadu ?Kurczak w jogurtowej marynacie z coleslawKrolewski owoc w perskim gulaszu z kurczaka