ßßß
(2 średnie porcje)- 200 g makaronu penne*- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym- szczypta brązowego cukru- garść świeżej bazylii- 2 ząbki czosnku- 2 średniej wielkości szalotki- 1 łyżka kaparów- oliwa- pieprz, sól- do podania: świeża bazylia, płatki drożdżowe (weganom zastępują parmezan)Pokrojoną drobno cebulę podsmażam na oliwie. Gdy już się lekko zrumieni, dodaję poszatkowane ząbki czosnku. Podsmażam chwilę, uważając, by czosnek się nie przypalił.Cebulę i czosnek zalewam puszką pomidorów. Dodaję szczyptę brązowego cukru, świeżą bazylię, solę, pieprzę. Pozostawiam sos na palniku. Ma się zredukować.W czasie, gdy sos się redukuje w osolonej wodzie gotuję makaron (czas gotowanie jest zależny od makaronu, który kupiliśmy, zazwyczaj aby ugotować makaron al dente potrzeba nam 10-11 min.).Gdy sos się zredukuje, zdejmuję go z palnika. Dodaję kapary. W razie potrzeby solę i pieprzę do smaku.Ugotowany i odcedzony makaron wrzucam do sosu. Dokładnie mieszam. Danie podaję w talerzach do makaronu, ozdobione listkami świeżej bazylii, oprószone płatkami drożdżowymi ("nie-weganie" mogą posypać makaron startym parmezanem).Prawda, że to proste? :)Smacznego!*Pamiętaj, że bardzo istotna jest jakość makaronu, jakiego użyjesz do swojego dania! Jeśli użyjesz produktu najtańszego, nie oczekuj, że twoje danie będzie wyśmienite, a makaron al dente.