ßßß
(2 porcje)- 3 cukinie- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym- szczypta brązowego cukru- garść świeżej bazylii- 2 ząbki czosnku- 2 średniej wielkości szalotki- ok. 5 pomidorów suszonych w zalewie- 1 łyżka kaparów- oliwa- pieprz, sól- do podania: świeża bazylia, płatki drożdżowe ("nie-weganie" mogą użyć parmezanu)Pokrojoną drobno cebulę podsmażam na oliwie. Gdy już się lekko zrumieni, dodaję poszatkowane ząbki czosnku. Podsmażam chwilę, uważając, by czosnek się nie przypalił.Cebulę i czosnek zalewam puszką pomidorów. Dodaję szczyptę brązowego cukru, kapary, drobno pokrojone suszone pomidory i świeżą bazylię. Całość solę i pieprzę. Pozostawiam sos na palniku. Ma się zredukować.W czasie, gdy mój sos pomidorowy się redukuję, przygotowuję cukinie. Cukinie myję, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski, które następnie przekrawam tak, by uzyskać grubość makaronu pappadelle. Używam tylko części cukinii nie posiadającej pestek. Tak przygotowaną cukinię przekładam do miseczki i lekko solę.Są dwie wersje podania naszych pappadelle. Pierwsza, na ciepło: Z miseczki z cukinią odlewam sok, wrzucam ją do gorącego, zredukowanego sosu pomidorowego, dokładnie mieszam i chwilę podgrzewam.Druga wersja jest na zimno: Z miseczki z cukinią odlewam sok, dodaję do niej wystudzony, zredukowany sos pomidorowy. Całość dokładnie mieszam (ja preferuję tą drugą wersję).W obu wersjach przekładam "cukiniowe pappadelle" na talerz. Dodaję kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, posypuję nieaktywnymi płatkami drożdżowymi i ozdabiam kilkoma listkami świeżej bazylii.Smacznego!