Wykonanie
Wytrawny deser na liściu
sałatyWytrawny deser na liściu
sałaty! Ostatnio sporo się dowiedziałam o ziołach. Słyszeliście o
czekoladowej mięcie, która pachnie
czekoladą albo
tajskiej bazylii o
anyżowym zapachu, pod wpływem którego po prostu się rozpływam czy
szałwii o ananasowej woni? Wspaniałe
zioła do
drinków, deserów czy wypieków.W związku z tym chcę Wam dzisiaj zaproponować wytrawny deser, na który składają się
gruszki, prażone
włoskie orzechy i
niebieski ser pleśniowy, a wszystko to umieszczone na kępce grillowanej
sałaty i obficie posypane
kolendrą i
miętą. Coś wspaniałego. Autorem przepisu jest znany szwedzki kucharz Paul Svensson, którego miałam okazję poznać i nie mniej raczyć się wyżej wymienionym deserem własnoręcznie przez niego zrobionym.W tym miesiącu przepisem miesiąca są świąteczne
słodycze bez pieczenia. Dorzucam ten przepis i czekam wciąż na Wasze!

Wiem, wiem nie ma
orzechów na zdjęciach. Stały obok, a ja fotografowałam w zapale żeby jak najszybciej skosztować tych wspaniałości.
Orzechy koniecznie!Składniki: na 4 porcje4 małe główki
sałaty rzymskiej gem2
gruszki2 łyżki uprażonych
włoskich orzechówgarść liści
kolendrygarść liści
mięty1 łyżka
oliwy z pestek
winogronszczypta
soli i
pieprzuodrobina
winnego octukawałek niebieskiego
pleśniowego sera
Skrop sałatę oliwą, posyp
solą i lekko ugrilluj. Obierz
gruszki ze skórki, przekrój na pół i oczyść z nasion. Ugotuj do miękkośći w wodzie. Odcedź, odparuj i zmiksuj z dodatkiem
oliwy,
pieprzu i
octu. Skomponuj deser; na sałacie połóż łyżkę
gruszkowego musu, następnie posyp
utarty ser i
orzechy, a na koniec udekoruj listkami
ziół.Polecane przepisyTort
lodowy jeżynowyPrzepis miesiąca – świąteczne
słodycze bez pieczeniaDomowe
czekoladowe marshmallowsBułeczki nadziewane masą marcepanową i
gruszkąLody jeżynowe z
limonką