Wykonanie
Ostatnie, ciepłe dni "polskiej złotej jesieni" wykorzystałam na kulinarne eksperymenty z pysznymi sezonowymi
owocami i warzywami (nie tylko polskimi).
Składniki:50 g
orzechów włoskich,250 g mieszanki
sałat (np
rukola,
roszponka),30 g
polędwiczki wieprzowej,dojrzała
gruszka,150 g
sera pleśniowego- np. gorgonzola,2 łyżki białego
octu balsamicznego,6 łyżek
oliwy z oliwek,
olej z pestek
winogron,
sól,
cukier,świeżo mielony
pieprz.Wykonanie:
Orzechy drobno siekamy i prażymy na patelni.
Sałaty myjemy, otrząsamy z
wody i rozkładamy na talerze. Z
octu i
oliwy robimy sos vinaigrette, do którego dodajemy
cukier,
sól i
pieprz.
Mięso kroimy w drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy
mięso, na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy
solą oraz
pieprzem.
Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w paseczki, natomiast
ser w kostkę. Na sałacie układamy polędwiczkę i posumujemy
orzechami,
serem oraz
gruszką. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.(przepis z portalu http://kobieta.interia.pl/)Smacznego :)