Wykonanie

Dzisiaj zmiana smakow, wracam do naszej europejskiej rzeczywistosci. Dawno odkrylam smakowita konspiracje
miedzy brokulami i
serem plesniowym. Dzisiaj zrobilam wyjsciowa kolacje dla mnie i mojej
polowy , zielone mini tarty wlasnie z
brokulami i dunskim
serem plesniowym Høng Danablu. Lampka
bialego wina jescze tylko dodala nam smaku.

Skladniki:4 mini tartyCiasto na
spod do tarty3 dl
maki pszennej½ dl
maki graham150 g
masla, miekkiego i solonego1 lyzka zimnej
wody1 bukiet brokulow50 g
sera plesniowego,troche twardszej konsystencji3 cm
pora1 lyzka nasion
dynii2
jajka2½ dl
mlekaWykonanie:Zagniec lekko ciasto , tylko tyle aby
maka,
maslo i
woda sie polaczyly. Wyloz
ciastem male foremki ( moje maja 15 cm srednicy). Okryj i podeprzyj brzegi folia aluminiowa. Przykryj folia spozywcza i wstaw do lodowki na pol godziny.Podpiecz
spody tart w piekarniku na 200ºC (termoobieg), zaledwie przez 10 minut. Lekko ostudz i zdejmij aluminiowe paski.Podziel
brokuly na drobniej i zblanszuj 5 minut w lekko osolonej wodzie.Uloz
brokuly na podpieczonym spodzie, posyp
porem i pokruszonym
serem plesniowym.Roztrzep lekko
jajka z
mlekiem i wylej na tarty. Posyp
pestkami dynii lub
orzechami piniowymi.Piecz tarty na 160ºC (termoobieg), okolo 20 minuter. Niech troche przestygna, za nim wyjmiesz je z foremki.



Polecane przepisy
Tarta z paluszkami krabowymi i
czarnymi oliwkamiTarta z
kurczakiem brokułami i
pieczarkamiWytrawna
tarta dla smakoszy batatowZielona
tarta z
indykiem i pestoMini zapiekanki ziemniaczane