Wykonanie
U nas znowu było urodzinowo. Tym razem nasz najstarszy syn obchodził swoje 21 urodziny. Zamiast słodkości postanowiłam przygotować taco bufet. Byłam trochę nie czasowa więc poszłam na całkowitą łatwiznę: kupna tortilla, taco sos i taco salsa ale świeże warzywa pokroiłam własnoręcznie ( też można kupić gotowe). Taco bufet nie może się obyć bez mięsiwa, więc pyszny sos z
mielonego mięsa zagościł na
stole.

Solenizant był bardzo zadowolony, zresztą jak i reszta rodzinki. Było pysznie, ostro i urodzinowo.

Przepis urodzinowy taco bufetSkładniki: na 12 porcjiTaco sos z
mielonego mięsa1 kg
mielonego mięsa, wieprzowo wołowe1
cebula2 ząbki
czosnku1 opakowanie
przyprawy taco1 sos taco, około 100 g paczka1 łyżka
olejusól do smaku1 mała
sałata lodowa1
żółta papryka1
czerwona cebula1
ogórek3
pomidory100
cheddara lub innego
ostrego sera, startego150 ml kremu fraiche1 słoik taco salsa12 tortilla, pszennepaczka kukurydzianych taco
chipsówWykonanie:
Cebulę i
czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj
mięso mielone, taco
przyprawę suchą i sos. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.Pokrój warzywa,
pomidory i
cebulę w kostkę,
ogórek i
paprykę w podłużne słupki, a
sałatę w piórka. Rozdziel warzywa do osobnych naczyń. Podgrzej lekko tortilla w mikro. Ustaw wszystkie dodatki na
stole, aby każdy mógł sobie zrobić tortilla według własnego smaku.Polecane przepisyWraps z grillowanym
kurczakiemDip i
chipsy tortillaPieczone tortilla z
kaszą i
soczewicąCytrynowe ciasteczka z
makiemPierogi
drożdżowe z
szynką,
pieczarkami i
papryką