ßßß
Jestem wielbicielka sledzi w zalewie octowej. Jezeli bym kiedykolwiek zdecydowala sie na diete LCHF to pewnie sledzie bylyby glownym skladnikiem menu.Na swieta zawsze robie tradycyjne rolmopsy z ogorkiem kiszonym, marchewka i cebula. Zawijam, wbijam wykalaczke i do sloika. Potem gotuje zalewe z octu, lisci laurowych, ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu…
Przepadam za rolmopsami. Moj malzonek tez sie skusi, ale moje dzieciaki, starsze chlopaki ( nadzieja tkwi w najmlodszym) niestety nie lubia. Nie lubia tez sledzi szwedzkich, ktore dla mnie sa po prostu za slodkie. Lubie smak szwedzkiej zalewy czy marynaty, ale nie z taka iloscia cukru!Rolmopsy do swietna zimna przekaska, wspaniale nadajaca sie do bufetu, na przyklad sylwestrowego. Zostalo mi jeszcze pare rolmopsow w sloiku i mam nadzieje, ze przetrwaja do Sylwestra! Oto przepis
Tradycyjne rolmopsy z ogorkiem kiszonymSkladniki: na 16 sztuk8 filetow ze sledzi solonych1 ugotowana marczewka2 ogorki kiszone3 szalotkiZalewa octowa300 ml wody100 ml octu (12%)1 lyzeczka soli2 liscie laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren pieprzuWykonanie:Sledzie namocz w zimnej wodzie. Zawsze probuje jakie sa na slonosc i wtedy dozuje sol do zalewy.Przekroj filety wzdluz na ciensze paski. Na srodek uloz krazek marchewki, cebuli i ogorka kiszonego, zawin w rulon i wbij wykalaczke.Zagotuj ocet z woda i przyprawami, ostudz.Uloz rolmopsy ciasno w sloiku i zalej marynata. Rolmopsy potrzebuja kilku dni , aby sie przegryzly. Na ogol po dwoch dniach sa juz dobre. W zaprawie octowej i w lodowce mozna je przechowywac do 2 tygodni.Polecane przepisyŚledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparamiŚledzie w oleju – jak zrobić śledzieNakleilam osiemdziesiat a Wy?Swiateczna szynka pod chrupiaca kolderkaPiernik czekoladowy wilgotny i puszysty