Wykonanie
Mamy lipiec, więc jak zwykle urodziny mojej mamy. W tym roku upiekłam tort
porzeczkowy z
bezą .
Czerwone porzeczki dostałam od sąsiadki, a z nich ugotowałam wspaniały
dżem, którym przełożyłam
biszkopt.Dzisiaj upiekłam
biszkopt w wersji bezglutenowej, a mianowicie z
ryżowej mąki. Bardzo delikatny i puszysty
biszkopt. Lubię próbować nowe przepisy, a przepis na
biszkopt z
ryżowej mąki wydawał mi się ciekawy.

Tort udekorowałam chrupiącą
bezą i
porzeczkami. Bardzo fajny tort z
owocami, prosty w wykonaniu, w sam raz na lato!Składniki: na tortownicę o średnicy 26 cm5
białek5
żółtek175 ml
cukru175 ml
mąki ryżowejszczypta
soliMasa porzeczkowa700 ml
czerwonej porzeczki + 300 ml2 dl
cukruMasa śmietankowa½ l ubitej
śmietanki, 36%400 g
greckiego jogurtu, 10 %4 listki
żelatyny150 ml
cukruBeza2
białka125 ml
cukru pudru
Ubij pianę z
solą na sztywno, po czym zacznij dodawać po łyżce
cukru, stale ubijając. Ubijaj aż piana będzie gęsta i błyszcząca, około 15 minut. Następnie dodaj po jednym
żółtku wciąż ubijając. Do tak ubitej piany wmieszaj delikatnie
ryżową mąkę.Dno tortownicy pokryj pergaminem i wyłóż masę. Piecz
biszkopt na 160ºC w termoobiegu lub 175ºC bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Ostygnięty
biszkopt przekrój na 3 placki.Oczyszczone
porzeczki zasyp
cukrem i gotuj przez 30 minut. Gorące
porzeczki przetrzyj przez sito. Jeśli
dżem wciąć jest za rzadki, odparuj go jeszcze przez kilka minut. Ostudź.Ubij
białka z
cukrem pudrem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Przełóż masę do tej samej tortownicy, w której się piekł
biszkopt. Susz
bezę na 175ºC przez 5 minut
potem zmniejsz temperaturę do 100ºC i susz
bezę przez 30 minut. Wyjmij
bezę i ostudź po czym oderwij od pergaminu.
Jogurt wyjmij na sito i odcedź w lodówce przez około 5 godzin. Listki
żelatyny zalej zimną
wodą i pozostaw do napęcznienie przez 30 minut. Odciśnij
wodę i lekko podgrzej, aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Ubij
śmietanę na sztywno. Dodaj odcedzony
jogurt i
cukier, wymieszaj. Dodaj następnie
żelatynę energicznie mieszając mikserem.Przystąp do montowania
tortu. Pierwszy placek posmaruj połową
dżemu i kremem
jogurtowo śmietankowym. Przykryj drugim plackiem, posmaruj resztą
dżemu i kremem. Całość przykryj trzecim plackiem. Brzegi i wierzch
torta posmaruj kremem. Na wierzchu ułóż
porzeczki,
bezę i jeszcze raz
porzeczki.
Bezę proponuję ułożyć na torcie na krótko przed podaniem, aby zachowała chrupkość.Polecane przepisyCiasto
śliwkowe inaczejTort
pomarańczowy z
ajerkoniakiemPierwszy urodzinowy tort w nowym roku 2013Świąteczny tort
cappuccinoTort
czekoladowo marchewkowy