ßßß
W tym roku na Wielkanoc upiekłam torcika o smaku świeżych pomarańczy, białej czekolady i ajerkoniaku. Torcik dla dorosłych jednym słowem!Sok ze świeżych pomarańczy znalazł się zarówno w biszkopcie jak i kremie. Ciasto upiekło się na piękny, żółty kolor, w sam raz na Wielkanoc.Torcika wypełniłam gotowanym kremem pomarańczowym , który ugotowałam na bazie kremu waniliowego. Waniliowy krem własnej roboty smakuje o wiele lepiej niż kupny, moim zdaniem.Tym kremem możesz wypełnić babeczki i wieńce, albo używać jako podstawę do innych słodkich kremów tak jak zrobiłam ja w wypadku kremu pomarańczowego.Składniki:Biszkopt na 10 porcji130 g miękkiego masła2 jajka3 ½ dl mąki1 ½ dlcukru70 g białej czekolady, stopionej i schłodzonej1 ½ dl soku pomarańczowegostarta skórka z jednej pomarańczyDo przybrania :1 porcja pomarańczowego kremu1 dl ajerkoniaku2 ½ dl śmietany kremówki30 g białej czekoladyKrem pomarańczowy2 ½ dl mleka2 ½ dl soku pomarańczowego1 dl cukru2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej1 laski waniliiWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ucieraj masło z cukrem Dodaj po jednym jajku i dalej ucieraj na puszystą masę.Następnie dodaj skórkę otartą z pomarańczy, ostudzoną czekoladę i sok pomarańczowy. Wymieszaj.Wreszcie dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.Foremkę o średnicy 20 cm wysmaruj tłuszczem i wlej ciasto.Piecz biszkopt w 170ºC, około 40 minut.Wyjmij biszkopt i zostaw do całkowitego wystygnięcia.Trzepaczką ubij żółtka, cukier, vanilję i mleko. Wymieszaj razem sok pomarańczowy i mąkę ziemniaczaną i wlej do mleko.Zagotowuj ciągle mieszając. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Krem jest dosyć, dlatego wlej ajerkoniak i wymieszaj.Przekrój ciasto 3 razy. Posmaruj dwa spody kremem i przykryj ostatnim.Ubij śmietanę i posmaruj cały tort.Udekoruj wiórkami białej czekolady.
Jeśli chcesz tylko ugotować waniljowy krem, urzyj podwójną ilość mleka i 2 łyżki cukru dodatkowo.Polecane przepisyPierwszy urodzinowy tort w nowym roku 2013Szwedzki tort truskawkowyRabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladąWęgierski deser tort EsterhazyTort czekoladowy – przepis II