Wykonanie

W tym roku na Wielkanoc upiekłam torcika o smaku świeżych
pomarańczy,
białej czekolady i
ajerkoniaku. Torcik dla dorosłych jednym słowem!
Sok ze świeżych
pomarańczy znalazł się zarówno w
biszkopcie jak i kremie. Ciasto upiekło się na piękny, żółty kolor, w sam raz na Wielkanoc.
Torcika wypełniłam gotowanym kremem
pomarańczowym , który ugotowałam na bazie kremu
waniliowego.
Waniliowy krem własnej roboty smakuje o wiele lepiej niż kupny, moim zdaniem.
Tym kremem możesz wypełnić babeczki i wieńce, albo używać jako podstawę do innych słodkich kremów tak jak zrobiłam ja w wypadku kremu
pomarańczowego.
Składniki:
Biszkopt na 10 porcji
130 g miękkiego
masła2
jajka3 ½ dl
mąki1 ½ dlcukru
70 g
białej czekolady, stopionej i schłodzonej
1 ½ dl
soku pomarańczowegostarta skórka z jednej
pomarańczyDo przybrania :
1 porcja
pomarańczowego kremu
1 dl
ajerkoniaku2 ½ dl
śmietany kremówki30 g
białej czekoladyKrem
pomarańczowy2 ½ dl
mleka2 ½ dl
soku pomarańczowego1 dl
cukru2
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
laski waniliiWykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ucieraj
masło z
cukrem Dodaj po jednym
jajku i dalej ucieraj na puszystą masę.
Następnie dodaj skórkę otartą z
pomarańczy, ostudzoną
czekoladę i
sok pomarańczowy. Wymieszaj.Wreszcie dodaj
mąkę i delikatnie wymieszaj.
Foremkę o średnicy 20 cm wysmaruj tłuszczem i wlej ciasto.
Piecz
biszkopt w 170ºC, około 40 minut.
Wyjmij
biszkopt i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Trzepaczką ubij
żółtka,
cukier, vanilję i
mleko. Wymieszaj razem
sok pomarańczowy i
mąkę ziemniaczaną i wlej do
mleko.
Zagotowuj ciągle mieszając. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Krem jest dosyć, dlatego wlej
ajerkoniak i wymieszaj.
Przekrój ciasto 3
razy. Posmaruj dwa
spody kremem i przykryj ostatnim.
Ubij
śmietanę i posmaruj cały tort.
Udekoruj wiórkami
białej czekolady.

Jeśli chcesz tylko ugotować
waniljowy krem, urzyj podwójną ilość
mleka i 2 łyżki
cukru dodatkowo.
Polecane przepisy
Pierwszy urodzinowy tort w nowym roku 2013
Szwedzki tort
truskawkowyRabarbarowy torcik z
orzechami i
białą czekoladąWęgierski deser tort Esterhazy
Tort
czekoladowy – przepis II