ßßß
Sama nie wiem, czemu sięgnęłam w sklepie po rabarbar. Chyba będzie żal, jak się skończy ... a szkoda byłoby tej tarty nie spróbować. Jest szybka do przygotowania i prosta do wykonania. Bardzo, bardzo smaczna i lekka. Dzięki rabarbarowi ma lekko kwaśny smak, który się świetnie komponuje z budyniem. Przepis, lekko zmodyfikowany - ze strony BBC .Składniki na kruche ciasto:175 g mąki55 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę25 g smalcu, zimnego, pokrojonego w kostkękilka łyżek soku pomarańczowego do połączenia składnikówotarta skórka z pomarańczy (koniecznie, inaczej ciasto będzie mdłe)Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub mikserem, pozostawić w lodówce na chwilę, by odpoczęło. Formę na tartę (o wymiarach 12 x 26 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niej równomiernie ciasto (ja wylepiłam), ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać kulki ceramiczne lub suchą fasolę - do obciążenia ciasta, by się nie wypukliło podczas pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 15 minut. Ciasto powinno być już niemal wypieczone (można przykryć od góry folią aluminiową, gdyby zbyt szybko łapało kolor).Nadzienie rabarbarowe:300 g rabarbaru, obranego, pokrojonegokilka łyżek cukru - do smakuRabarbar obtoczyć w cukrze, pogotować z 2 minuty, by zmiękł, odłożyć na chwilę (prawie cały sok z gotowania wsiąknie w rabarbar).Warstwa budyniowa:1 jajko20 g cukru20 g mąki8 łyżek śmietany kremówkiJajko zmiksować na najwyższych obrotach z cukrem, by zgęstniało i wyjaśniało (ubijałam trzepaczką do białek). Dodać mąki i kremówki, cały czas ubijając.Wykonanie:Na mocno podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, na niego wylać budyń. Piec około 8 - 10 minut, aż budyń się zetnie. Przed pokrojeniem ostudzić.Smacznego :)