Wykonanie

Lubię przyrządzać mieszane szaszłyki jak te z
karkówki,
boczku i
cebuli. Oczywiście
mięso marynuję przez noc, bo wtedy jest po prostu idealne w smaku po ugrillowaniu.

świetnym dodatkiem do grillowanego
mięsa są różnorodne warzywa, również grillowane. Grill to zawsze wielka uczta domowa, gdzie
mięso, a zwłaszcza
karkówka z grilla to główne danie, ale ja lubię zagryść taką
sztukę mięsa chlebkiem z domowego wypieku, np. focaccia z
rozmarynem.Składniki:12 szaszłyków1 kg
karkówki bez kosci300 g
boczku wędzonego3 małe
cebule2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka dowolnej
przyprawy grillowej3 łyżki świeżego
tymianku, posiekanego1 łyżka świeżego
rozmarynu, posiekanego
sól i
pieprz do smakuszczypta
pieprzu kajenskiegoWykonanie:Oczyść
mięso ze zbędnego tłuszczu i ścięgien, podzielone na mniejsze kawałki.Zrób marynatę i wymieszaj z
mięsem. Marynuj
karkówkę conajmniej 4 godziny ale najlepiej przez noc.Nadziewaj
karkówkę ,
boczek i
cebulę na przemian na namoczone patyczki.Grilluj szaszłyki na grillu, około 15 minut, ze wszystkich stron.


Polecane przepisyOrientalne
ziemniaki z
kurkami na ostroPożywne
bagietki z pulled
pork czyli…Pierogi ,my
loveSałatka z quinoa i grillowanymi warzywamiPrzepis na włoski
chleb z
oliwą z oliwek – focaccia