ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z karkówki, boczku i cebuli

Szaszłyki z karkówki, boczku i cebuli

nazwa

Wykonanie

Lubię przyrządzać mieszane szaszłyki jak te z karkówki, boczku i cebuli. Oczywiście mięso marynuję przez noc, bo wtedy jest po prostu idealne w smaku po ugrillowaniu.
świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa są różnorodne warzywa, również grillowane. Grill to zawsze wielka uczta domowa, gdzie mięso, a zwłaszcza karkówka z grilla to główne danie, ale ja lubię zagryść taką sztukę mięsa chlebkiem z domowego wypieku, np. focaccia z rozmarynem.
Składniki:
12 szaszłyków
1 kg karkówki bez kosci
300 g boczku wędzonego
3 małe cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej
3 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
sól i pieprz do smaku
szczypta pieprzu kajenskiego
Wykonanie:
Oczyść mięso ze zbędnego tłuszczu i ścięgien, podzielone na mniejsze kawałki.
Zrób marynatę i wymieszaj z mięsem. Marynuj karkówkę conajmniej 4 godziny ale najlepiej przez noc.
Nadziewaj karkówkę , boczek i cebulę na przemian na namoczone patyczki.
Grilluj szaszłyki na grillu, około 15 minut, ze wszystkich stron.
Polecane przepisy
Orientalne ziemniaki z kurkami na ostro
Pożywne bagietki z pulled pork czyli…
Pierogi ,my love
Sałatka z quinoa i grillowanymi warzywami
Przepis na włoski chleb z oliwą z oliwek – focaccia
Źródło:http://codojedzenia.pl/szaszlyki-z-karkowki-boczku-i-cebuli