ßßß
Lubię przyrządzać mieszane szaszłyki jak te z karkówki, boczku i cebuli. Oczywiście mięso marynuję przez noc, bo wtedy jest po prostu idealne w smaku po ugrillowaniu.
świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa są różnorodne warzywa, również grillowane. Grill to zawsze wielka uczta domowa, gdzie mięso, a zwłaszcza karkówka z grilla to główne danie, ale ja lubię zagryść taką sztukę mięsa chlebkiem z domowego wypieku, np. focaccia z rozmarynem.Składniki:12 szaszłyków1 kg karkówki bez kosci300 g boczku wędzonego3 małe cebule2 ząbki czosnku3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej3 łyżki świeżego tymianku, posiekanego1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanegosól i pieprz do smakuszczypta pieprzu kajenskiegoWykonanie:Oczyść mięso ze zbędnego tłuszczu i ścięgien, podzielone na mniejsze kawałki.Zrób marynatę i wymieszaj z mięsem. Marynuj karkówkę conajmniej 4 godziny ale najlepiej przez noc.Nadziewaj karkówkę , boczek i cebulę na przemian na namoczone patyczki.Grilluj szaszłyki na grillu, około 15 minut, ze wszystkich stron.
Polecane przepisyOrientalne ziemniaki z kurkami na ostroPożywne bagietki z pulled pork czyli…Pierogi ,my loveSałatka z quinoa i grillowanymi warzywamiPrzepis na włoski chleb z oliwą z oliwek – focaccia