ßßß Cookit - przepis na Świąteczny chleb z orzechami i śliwkami

Świąteczny chleb z orzechami i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Święta za pasem, czas więc na przepis na świąteczny chleb z orzechami laskowymi i suszonymi śliwkami . Cudnie pachnący chleb na żytnim zakwasie z dodatkiem cynamonu. Uwielbiam ten chleb. Jest puszysty, mięciutki z wypieczoną skórką, którą z chęcią bym odkroiła i zjadła na poczekaniu.
Z tej porcji wyszły mi trzy mniejsze bochenki. Orzechy oczywiście uprażyłam aby dodać chlebkowi jeszcze więcej aromatu. Suszone śliwki pokroiłam, bo były dosyć duże.
Składniki: na 3 bochenki
1100 ml pszennej mąki
200 ml mąki żytniej razowej
400 ml zakwasu żytniego
500 – 600 ml wody
2 łyżki melasy
1 łyżeczka cynamonu
świeże drożdże, kuleczka wielkości ziarenka grochu
1 łyżka soli
150 g orzechów laskowych
150 g suszonych śliwek
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj melasę. Dodaj obie mąki, cynamon i zacznij zarabiać chleb ręcznie lub przy pomocy asystenta. Ja zagniatam chleb za pomocą asystenta kuchennego najpierw przez 10 minut.
Dodaj teraz sól i zagniataj chleb jeszcze przez 10 minut.
Uprażone orzechy pozbądź zewnętrznej łuski, ocierając je o siebie i posiekaj lekko. Pokrój śliwki.
Dodaj do chleba orzechy i śliwki i zagniataj przez 2 minuty. Umieść chleb w lekko natłuszczonej misce, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie złóż chleb i znowu pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Powtórz składanie.
Niech ciasto odpocznie 10 minut. Następnie podziel ciasto na 3 równe części, uformuj bochenki i pozostaw do wyrośnięcia na conajmniej godzinę.
Natnij chleb i włóż do nagrzanego piekarnika na 250ºC (termoobieg) na 15 minut. Po tym czasie obniż temperaturę i piecz chleb jeszcze przez 20 minut.
Podczas pieczenia ustaw naczynie z wodą na dnie piekarnika. Skórka chleba będzie wtedy ładnie wypieczona i chrupiąca.
Polecane przepisy
Chleb pszenno żytni z orzechami
Chleb anyżowy pszennożytni
Chlebki z jarmużem
Chleb na pszennym zakwasie z porami i pestkami
Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami
Źródło:http://codojedzenia.pl/swiateczny-chleb-z-orzechami-i-suszonymi-sliwkami