ßßß
Składniki: na 3 bochenki1100 ml pszennej mąki200 ml mąki żytniej razowej400 ml zakwasu żytniego500 – 600 ml wody2 łyżki melasy1 łyżeczka cynamonuświeże drożdże, kuleczka wielkości ziarenka grochu1 łyżka soli150 g orzechów laskowych150 g suszonych śliwekWykonanie:Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj melasę. Dodaj obie mąki, cynamon i zacznij zarabiać chleb ręcznie lub przy pomocy asystenta. Ja zagniatam chleb za pomocą asystenta kuchennego najpierw przez 10 minut.Dodaj teraz sól i zagniataj chleb jeszcze przez 10 minut.Uprażone orzechy pozbądź zewnętrznej łuski, ocierając je o siebie i posiekaj lekko. Pokrój śliwki.Dodaj do chleba orzechy i śliwki i zagniataj przez 2 minuty. Umieść chleb w lekko natłuszczonej misce, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie złóż chleb i znowu pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Powtórz składanie.Niech ciasto odpocznie 10 minut. Następnie podziel ciasto na 3 równe części, uformuj bochenki i pozostaw do wyrośnięcia na conajmniej godzinę.Natnij chleb i włóż do nagrzanego piekarnika na 250ºC (termoobieg) na 15 minut. Po tym czasie obniż temperaturę i piecz chleb jeszcze przez 20 minut.Podczas pieczenia ustaw naczynie z wodą na dnie piekarnika. Skórka chleba będzie wtedy ładnie wypieczona i chrupiąca.Polecane przepisyChleb pszenno żytni z orzechamiChleb anyżowy pszennożytniChlebki z jarmużemChleb na pszennym zakwasie z porami i pestkamiChleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami