Wykonanie
Święta za pasem, czas więc na przepis na świąteczny
chleb z
orzechami laskowymi i
suszonymi śliwkami . Cudnie pachnący
chleb na żytnim zakwasie z dodatkiem
cynamonu. Uwielbiam ten
chleb. Jest puszysty, mięciutki z wypieczoną skórką, którą z chęcią bym odkroiła i zjadła na poczekaniu.Z tej porcji wyszły mi trzy mniejsze bochenki.
Orzechy oczywiście uprażyłam aby dodać chlebkowi jeszcze więcej aromatu.
Suszone śliwki pokroiłam, bo były dosyć duże.

Składniki: na 3 bochenki1100 ml
pszennej mąki200 ml
mąki żytniej razowej400 ml zakwasu żytniego500 – 600 ml
wody2 łyżki melasy1 łyżeczka
cynamonuświeże
drożdże, kuleczka wielkości ziarenka
grochu1 łyżka
soli150 g
orzechów laskowych150 g suszonych
śliwekWykonanie:Rozpuść
drożdże w wodzie, dodaj melasę. Dodaj obie
mąki,
cynamon i zacznij zarabiać
chleb ręcznie lub przy pomocy asystenta. Ja zagniatam
chleb za pomocą asystenta kuchennego najpierw przez 10 minut.Dodaj teraz
sól i zagniataj
chleb jeszcze przez 10 minut.Uprażone
orzechy pozbądź zewnętrznej łuski, ocierając je o siebie i posiekaj lekko. Pokrój
śliwki.Dodaj do
chleba orzechy i
śliwki i zagniataj przez 2 minuty. Umieść
chleb w lekko natłuszczonej misce, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie złóż
chleb i znowu pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Powtórz składanie.Niech ciasto odpocznie 10 minut. Następnie podziel ciasto na 3 równe części, uformuj bochenki i pozostaw do wyrośnięcia na conajmniej godzinę.Natnij
chleb i włóż do nagrzanego piekarnika na 250ºC (termoobieg) na 15 minut. Po tym czasie obniż temperaturę i piecz
chleb jeszcze przez 20 minut.Podczas pieczenia ustaw naczynie z
wodą na dnie piekarnika. Skórka
chleba będzie wtedy ładnie wypieczona i chrupiąca.Polecane przepisy
Chleb pszenno żytni z
orzechamiChleb anyżowy pszennożytni
Chlebki z
jarmużemChleb na pszennym zakwasie z
porami i pestkami
Chleb żytni na zakwasie z
rodzynkami i
migdałami